Volkskrant 13/12/2007: Nederlandse op campagne voor Clinton en Obama (dag 2)

www.volkskrantbanen.nl

De Nederlandse bestuurskundige Kirsten Verdel (29) is aangenomen als campagnemedewerker op het hoofdkantoor van de Democraten in Washington. Daar zal zij direct onder de leider van het project Democratic Victory 2008 gaan proberen om Hillary Clinton, Barack Obama of een andere Democratische presidentskandidaat in het Witte Huis te krijgen. Momenteel is ze ter voorbereiding op tournee in de Amerikaanse staat New Hampshire waar de eerste voorverkiezingen worden gehoud

Woensdag 12 december 2008

De tweede dag ‘on the campaign trail’ leidde ons vandaag naar Manchester, het epicentrum van de campagne in New Hampshire. Maar liefst tien presidentskandidaten hebben hier hun hoofdkantoor. We waren benieuwd hoe moeilijk het was om daar binnen te komen, vooral na de gijzelingssituatie in een kantoor van Hillary Clinton in het noordelijker gelegen Rochester twee weken geleden. Dat bleek geen enkel probleem te zijn.

Als eerste bezochten we het kantoor van Republikein John McCain. Een kleine vijftien mensen bemanden hier een aantal telefoons, of waren bezig met het plannen van evenementen en het schema voor McCain voor volgende week, wanneer hij maar liefst vier dagen op rij door New Hampshire reist. We werden direct uitgenodigd om later op de dag naar het CNN-debat te komen kijken op de piepkleine televisie die het grote kantoor tot zijn beschikking had. De belangrijkste Republikeinse kandidaten zouden vandaag immers in Iowa met elkaar in debat gaan. Die uitnodiging accepteerden we uiteraard meteen.

De drukte in het kantoor van McCain, die echt nog een kanshebber is, bleek niet representatief te zijn voor alle hoofdkantoren. Twee deuren verderop vonden we het kantoor van Tom Tancredo, waar welgeteld één medewerker het schip drijvende moest zien te houden. Maar daar had hij zelf niet al te veel vertrouwen in. ‘So you are driving throughout the state for five days? Sounds great. I’d rather be in your shoes today..’ Maar de eenzame campagneman was niet geheel verslagen. ‘I realize that Tom will probably not win. But it feels good to have been part of the political process.’ Op de vraag waarom hij actief was geworden voor Tancredo, was het antwoord vrij simpel: immigratie. Wat in feite ook het enige onderwerp is waarop het congreslid uit Colorado zijn campagne lijkt te voeren.

Maar immigratie is niet alleen het stokpaardje van Tancredo. Het is inmiddels uitgegroeid tot verreweg het belangrijkste thema in de verkiezingen. Irak, onderwijs, gezondheidszorg, het is allemaal op de achtergrond geraakt. Elke discussie in debatten -en op straat- gaat uiteindelijk onherroepelijk over illegale immigranten.This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*