Volkskrant 14/12/2007: Op campagne in New Hampshire: Heeft Zweden windmolens? (dag 3)

www.volkskrantbanen.nl

De Nederlandse bestuurskundige Kirsten Verdel (29) is aangenomen als campagnemedewerker op het hoofdkantoor van de Democraten in Washington. Daar zal zij direct onder de leider van het project Democratic Victory 2008 gaan proberen om Hillary Clinton, Barack Obama of een andere Democratische presidentskandidaat in het Witte Huis te krijgen. Momenteel is ze ter voorbereiding op tournee in de Amerikaanse staat New Hampshire waar de eerste voorverkiezingen worden gehoud

Donderdag 13 december 2008

Onze derde dag in New Hampshire begon met een bezoek aan het hoofdkantoor van John Edwards. Hij is de enige kandidaat die meer dan een standaard flyer verspreidt. Hij heeft een compleet programma opgetekend in een boekje dat in een oplage van 80 duizend in brievenbussen verspreid over de staat is gestopt. Dat is een behoorlijk risico om te nemen in Amerika, waar elk woord van een kandidaat honderd keer wordt omgekeerd, ontleed en soms ook wordt verdraaid.

Edwards heeft gegokt en gewonnen met het publiceren van zijn programma, want hij staat mede hierdoor bekend als een kandidaat met een visie, een echt plan voor Amerika. In de peilingen gaat hij goed mee met Clinton en Obama, die verreweg de meeste persaandacht krijgen.

Het hoofdkantoor van Chris Dodd, dat we aansluitend bezochten, voelde leeg aan. Drie medewerkers in een gigantische ruimte. Alsof ze een te grote broek hadden aangetrokken. Heel symbolisch.

Ondertussen was het begonnen te sneeuwen. De sneeuwstorm die er gisteren in Oklahoma voor zorgde dat 300 duizend huishoudens zonder stroom kwamen te zitten en dat 33 mensen in verschillende ongelukken om het leven kwamen was in New Hampshire gearriveerd. Enigszins beangstigend, omdat we toch echt de weg op moesten met onze auto. Maar de winterbanden bleken goed te werken, waardoor we veilig bij een sportbar aan kwamen waar we naar het debat tussen de kandidaten aan Democratische zijde keken, dat live werd uitgezonden.


Wie is Kirsten Verdel

Kirsten Verdel doet momenteel onderzoek naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 aan de Canadese McGill universiteit in Montreal. Ze kreeg dit jaar als eerste Nederlander de prestigieuze Sauve Scholarship van deze universiteit. De beurs is 50 duizend euro waard en wordt hooguit 14 maal per jaar uitgekeerd aan jonge mensen met ‘high leadership potential’. Verdel was hiervoor behalve Pvda-Statenlid in Zuid-Holland ook actief in de landelijke en gemeenteraadscampagnes van de PvdA.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*