Volkskrant 15/12/2007: Amerikaanse verkiezingen: ook de beste kan zonder geld niet winnen (dag 4)

www.volkskrantbanen.nl

De Nederlandse bestuurskundige Kirsten Verdel (29) is aangenomen als campagnemedewerker op het hoofdkantoor van de Democraten in Washington. Daar zal zij direct onder de leider van het project Democratic Victory 2008 gaan proberen om Hillary Clinton, Barack Obama of een andere Democratische presidentskandidaat in het Witte Huis te krijgen. Momenteel is ze ter voorbereiding op tournee in de Amerikaanse staat New Hampshire waar de eerste voorverkiezingen worden gehoud

Zaterdag 15 december 2008

Er zijn maar weinig mensen die wanneer ze naar hun grote voorbeeld worden gevraagd een politicus noemen. Maar politieke helden zijn er natuurlijk wel. John F. Kennedy en Nelson Mandela zijn de meest voor de hand liggende, maar je kunt ook mensen tegenkomen die een Michael Gorbatsjov of Bill Clinton zullen noemen. In Nederland hoor ik regelmatig de namen van Willem Drees of Joop den Uyl langskomen. Maar om nu te zeggen dat een leider als George Bush, Angela Merkel of Jan Peter Balkenende mij werkelijk inspireert… nou nee.

John McCain
In mijn tour door New Hampshire hoopte ik min of meer een kandidaat aan te treffen waar ik echt in kon geloven. Aan Republikeinse zijde leek John McCain me de meest uitgelezen persoon daarvoor. Hij komt op mij het meest oprecht over, voert geen negatieve campagne en laat in zijn beleid voortdurend zien dat hij bereid is om samen te werken met de tegenpartij.

Zijn gezamenlijke initiatief met Democraat Ted Kennedy (broer van de vermoorde John en Robert Kennedy) om een legalisatieregeling voor de 12 miljoen illegale immigranten in Amerika te maken is bewonderenswaardig, maar sneuvelde helaas vlak voor de finish.

Aan de zijde van de Democraten horen we in Nederland eigenlijk alleen maar nieuws over Hillary Clinton, Barack Obama en soms John Edwards. Over hen wist ik daarom al veel toen ik deze week aan mijn tour door New Hampshire begon. En ook al zie ik hen allen als geschikte kandidaten, het heilige vuur wisten zij nog niet in mij te ontsteken. Ik verwachtte eerlijk gezegd ook niet meer dat dat zou gebeuren.

Bill Richardson
Gisteren was de gouverneur van New Mexico in New Hampshire. Zijn naam is Bill Richardson en zijn “track record' is ongelooflijk. Hij is verreweg de meest gekwalificeerde kandidaat aan de zijde van de Democraten. Vijf keer werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was de Amerikaanse VN-ambassadeur. Hij vervulde zeven termijnen als congreslid. Hij was Secretary of Energy onder Clinton. Als gouverneur verhoogde hij het minimumloon en hij wist elk jaar van zijn termijn de begroting zonder tekorten rond te krijgen. Dat is niemand anders in Amerika gelukt. New Mexico is ook de meest “groene' staat van Amerika geworden onder zijn leiding. Zelfs Schwarzenegger's Californie moest voor zijn beleid buigen. Richardson wordt regelmatig gevraagd als onderhandelaar. Zo wist hij Amerikaanse soldaten en slachtoffers van gijzelingen vrij te krijgen uit Irak, Noord-Korea en Sudan. Ja, ik was onder de indruk toen ik dit alles hoorde.Wie is Kirsten Verdel

Kirsten Verdel doet momenteel onderzoek naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 aan de Canadese McGill universiteit in Montreal. Ze kreeg dit jaar als eerste Nederlander de prestigieuze Sauve Scholarship van deze universiteit. De beurs is 50 duizend euro waard en wordt hooguit 14 maal per jaar uitgekeerd aan jonge mensen met ‘high leadership potential’. Verdel was hiervoor behalve Pvda-Statenlid in Zuid-Holland ook actief in de landelijke en gemeenteraadscampagnes van de PvdA.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*