Volkskrant 16/12/2007: (C)Huckabee Norris (dag 5)

www.volkskrantbanen.nl

De Nederlandse bestuurskundige Kirsten Verdel (29) is aangenomen als campagnemedewerker op het hoofdkantoor van de Democraten in Washington. Daar zal zij direct onder de leider van het project Democratic Victory 2008 gaan proberen om Hillary Clinton, Barack Obama of een andere Democratische presidentskandidaat in het Witte Huis te krijgen. Momenteel is ze ter voorbereiding op tournee in de Amerikaanse staat New Hampshire waar de eerste voorverkiezingen worden gehoud

Zondag 16 december 2008

Tot twee weken geleden leidde Mitt Romney de peilingen in New Hampshire aan de Republikeinse kant. Hij voert ook al meer dan een jaar campagne in de ‘Granite State’. Maar in campagnes kan een enorme voorsprong binnen korte tijd geheel verdwijnen. We hebben dat vorig jaar in Nederland kunnen zien, toen de PvdA in maart virtueel op 61 zetels in de peilingen stond. In november werden er slechts 33 zetels binnen gesleept.

Het kan echter nog sneller. Bij de vorige primaries in New Hampshire wist John Kerry in de laatste 17 dagen van de campagne maar liefst 25 procent te stijgen. Hij won de primary van favoriet Howard Dean en wist uiteindelijk ook de Democratische nominatie binnen te slepen.

Inhaalslag
Ook nu verandert er in de laatste maand weer van alles. Mitt Romney gaat in sommige peilingen nog aan de leiding, maar het is overduidelijk dat de voormalig gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, aan een grote inhaalslag bezig is. De belangstelling van de media was daarom enorm bij zijn bezoek aan New Hampshire deze week.

Gisterochtend bezocht ik zijn townhall meeting in Berlin gisterochtend. Dat er veel publiek zou zijn, leek onvermijdelijk, want Huckabee kwam niet alleen. Een paar weken geleden sprak film- en televisiester Chuck Norris zijn steun voor hem uit, en die is sindsdien niet van zijn zijde geweken. Ook gisteren kwam Chuck Norris met hem mee.

Show
En waar ik al bang voor was, gebeurde: de bijeenkomst werd een grote show. Vijf jongens van een jaar of zestien in T-shirts met de letters (C)-H-U-C-K warmden het publiek op met Chuck Norris grappen. ‘Chuck Norris does not sleep. He waits.’ ‘Huckabee’s plan to secure the borders? Chuck Norris!’

Daarna kwam Chuck zelf het podium op, onder luid gejuich van het publiek. Hij legde uit waarom hij voor Huckabee gekozen heeft, een verhaal dat zo vaak door grapjes werd onderbroken, dat ik de kern van zijn betoog niet eens heb kunnen onthouden. Mike Huckabee zelf maakte er ook een grote stand-up comedyshow van, gevuld met talloze persoonlijke ervaringen en ontmoetingen. Het was grappig, dat wel.

Ongemakkelijk


Wie is Kirsten Verdel

Kirsten Verdel doet momenteel onderzoek naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 aan de Canadese McGill universiteit in Montreal. Ze kreeg dit jaar als eerste Nederlander de prestigieuze Sauve Scholarship van deze universiteit. De beurs is 50 duizend euro waard en wordt hooguit 14 maal per jaar uitgekeerd aan jonge mensen met ‘high leadership potential’. Verdel was hiervoor behalve Pvda-Statenlid in Zuid-Holland ook actief in de landelijke en gemeenteraadscampagnes van de PvdA.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*