Voorverkiezingen de komende weken


De komende weken zijn er voorverkiezingen in bijna dertig staten. Hier een kort overzicht.

15 januari – MICHIGAN
Morgen vindt de primary in Michigan plaats. Bij de Democraten zal Hillary Clinton winnen, simpelweg omdat ze de enige bekende geregistreerde kandidaat is. En dat is dan weer omdat Michigan tegen de regels van de Democratic National Committee (DNC) in de verkiezingen vervroegd heeft naar 15 januari, wat dus niet mag. De gekozen gedelegeerden morgen zullen daardoor geen stemrecht hebben op het congres in augustus waar de presidentskandidaat voor de Democraten formeel wordt gekozen. De verwachting is overigens dat die stemmen uiteindelijk toch mee zullen tellen. Grote valkuil voor Hillary is dat er momenteel een actie gaande is om mensen in Michigan zover te krijgen dat ze ‘uncommitted’ stemmen. Als meer dan 15% dat doet, dan kunnen delegatieleden vrijuit voor iemand anders stemmen in augustus. Bijvoorbeeld voor Obama. Werkgelegenheid het het belangrijkste thema in Michigan, waar zelfs al wordt gesproken over een ‘one state recession’.

Peilingen voorspellen een nek-aan-nek race bij de Republikeinen. McCain ligt voorop, met een nipte voorsprong op Romney en een iets grotere voorsprong op Huckabee.

19 januari – NEVADA & SOUTH CAROLINA (GOP)
Op de 19e houdt de Republikeinse partij (GOP) caucussen in twee staten. Er zijn nauwelijks peilingen gedaan hier. Huckabee zou een kanshebber kunnen zijn, omdat er relatief veel evangelisten wonen.

26 januari – SOUTH CAROLINA (DEM)
Op de 26e zijn de Democraten aan de beurt. Dit wordt een make-or-break dag voor John Edwards, de nummer 3 in de Democratische race. Het is zijn thuisstaat en hij won er in 2004. Maar in de peilingen wordt er nu al gehakt van hem gemaakt. Obama doet het goed in de peilingen, wat wellicht niet vreemd is met een bevolking die voor 50% zwart is. Daar staat tegenover dat Clinton de ‘Latino-vote’ binnen zou kunnen halen. Hoe dan ook: Edwards zal waarschijnlijk uit de race stappen als hij hier verliest, en dat hij hier verliest is waarschijnlijk…

29 januari – FLORIDA
Net als Michigan is ook Florida te vroeg met haar voorverkiezing, waardoor de stemmen niet tellen op de conventie. Maar Florida is te belangrijk voor de kandidaten om er geen campagne te voeren (in Michigan zul je geen Democraat vinden nu). Bij de Republikeinen wordt de grote vraag of Giuliani hier zijn slag kan slaan, of dat hij toch meer in had moeten zetten in New Hampshire en Iowa. Zijn aanhang is liberaal, blank en is geconcentreerd in stedelijke omgevingen. Florida is in dat opzicht zijn eerste echte kans. Hij is hier voorlopig verwikkeld in een nek-aan-nek race met McCain. Clinton ligt bij de Democraten aan de leiding, en dik ook.

5 februari – 22 staten
Op 2 februari is eerst Maine nog aan de beurt, maar die staat is te klein om voor nieuws te zorgen. Op 5 februari is het echter ‘Super Duper Tuesday’, of ‘Tsunami Tuesday’. Dan zijn er voorverkiezingen in maar liefst 22 staten, waaronder veel grote. Clinton zou het goed kunnen doen in bijvoorbeeld Arizona, Missouri, Oklahoma en Tennessee, Obama juist weer in Connecticut, Massachussetts, Maryland en Virginia (die laatste twee zijn pas 12 februari). Dat is gebaseerd op de winst voor de twee tot nu toe: Obama doet het goed bij rijkere, hoog opgeleide jonge kiezers. Clinton is favoriet bij de wat minder draagkrachtige, lager opgeleide en oudere kiezers. Dat is overigens opvallend, want Bill Clinton zat juist aan de kant van Obama, wat kiezersachtergrond betreft. De vergelijking Bill=Hillary gaat dus feitelijk niet op. Overigens leidde de analyse van Hillary’s kiezersachtergrond tot de opmerking dat waar Bill Clinton ‘Don’t Stop Thinking About Tomorrow’ als themasong had in 1992, Hillary dan nu maar ‘Yesterday’ moet kiezen. Californie is een testcase voor de strijd tussen Hillary en Obama. Er zijn veel vrouwelijke kiezers, maar ook veel ‘college graduates’, die juist weer achter Obama staan. Ook wonen er veel Latino’s, wat goed nieuws is voor Clinton, maar daar staat weer tegenover dat er nog meer Independents zijn, die meer naar Obama neigen.

Het blijft allemaal erg spannend dus. Houd er ook rekening mee dat het belangrijkste onderwerp voor de verkiezingen is verschoven van de oorlog in Irak naar de crisis in de economie.

En dan nu maar afwachten wat er gaat gebeuren de komende weken…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *