Waarom het bijna onmogelijk is voor Hillary om nog te winnen

Ik heb vandaag even zitten rekenen. Er zijn nog zeven primaries te gaan. Morgen zijn North Carolina en Indiana aan de beurt. De laatste primary is op 3 juni. Ik acht het uitermate onwaarschijnlijk dat Hillary de nominatie nog binnen kan slepen, zelfs als ze alles dik wint. Ik heb enkele honderden polls naast elkaar gelegd en gekeken wat de waarschijnlijke uitslagen zijn. Ik heb daarbij telkens het voordeel ruim aan Hillary gegeven (soms heb ik haar tussen de 5-10% extra gegund). In totaal wint Hillary dan nog ongeveer 215 delegatieleden en Obama sleept er nog 173 binnen. Daarmee weet Clinton het gat te verkleinen tot ‘slechts’ 101 gedelegeerden op de conventie.

Hillary’s hoop is dat ze echter alsnog wint doordat de bijna 300 supergedelegeerden die hun stem nog moeten uitbrengen dat op haar zullen doen, waardoor ze alsnog de overwinning binnen haalt. Nu zijn daar twee praktische probleempjes waardoor dat mijns inziens gewoonweg niet gaat lukken (los van alle gevolgen voor de partij als de supergedelegeerden voor haar zouden stemmen, ook al heeft ze de popular vote verloren). Ten eerste gaat de verdeling van supergedelegeerden ongeveer net zo gelijk op als die van de gewone gedelegeerden. Clinton heeft een lichte voorsprong, van pakweg 53-47%. Ten tweede zou ze met de door de peilingen voorspelde uitslagen (die door mij dus ook nog naar boven zijn afgerond voor haar) maar liefst 77% van alle overgebleven supergedelegeerden binnen moeten halen. Dat is Heel Erg Onwaarschijnlijk.

Kortom: ik zet mijn kaarten op Obama. Hillary’s laatste weken in de race zijn een long goodbye, maar meer niet… Ze gaat het niet redden. De enige manier om dat te doen is als ze vanaf nu alle overgebleven primaries met 65% wint, en dat gaat simpelweg niet gebeuren. Obama wint South Dakota en North Carolina sowieso nog wel, en bij de rest is het verschil simpelweg te klein.

This entry was posted in Uncategorized, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*