Waarom XS4ALL geweldig is (deel 345345) en waarom de vakbonden dat even niet zijn

Vandaag kreeg ik een jubileum cadeau van XS4ALL. Ik ben namelijk één van de 54 (!) mensen die vijf jaar of langer bij XS4ALL werkt. Alle mannen kregen een heel stoer horloge, dat met lampjes en een moederbord de tijd aangeeft. Je moet wel aan de hand van welke lampjes er aan staan zelf even uitrekenen hoe laat het is. De vrouwen kregen een zilveren ketting, bestaande uit een ongeveer 7 cm lang half open buisje met 5 kogeltjes erin. Op de achterkant staat ‘xs4all’ en ‘5’. Erg leuk! En passant meldde de directeur ook nog even dat het budget voor ons maandelijkse bedrijfsuitje (dat ik mede-organiseer) voor 2005 is goedgekeurd. Heerlijk!

Minder leuk: de vakbonden. Donderdag 14 oktober gooien ze het openbaar vervoer plat. Precies op de dag dat we met een groepje XS4ALL-ers met de trein naar Berlijn zouden gaan. Dus ik ben al de hele dag in de weer met NS Internationaal, die nog minder over de staking weten dan ik zelf. Ik begrijp de bonden niet. Die demonstratie was prima. Die was bedoeld om duidelijk te maken dat een heleboel mensen het niet eens zijn met het beleid van het kabinet. Dat is helder. Maar waarom in godsnaam het openbaar vervoer plat gooien? Wie denk je daarmee te pakken? Het kabinet? Laat me niet lachen, dan zou je al die streekbussen die ook gaan staken moeten gebruiken om het binnenhof af te zetten. Of de chauffeurs van de patserbakken van al die ministers op moeten roepen om te gaan staken. Maar door het trein- en busverkeer plat te leggen, pak je alleen maar al die mensen die al last hadden van het kabinetsbeleid en nu ook nog eens van het beleid van de vakbonden!

De vakbonden zeggen dat het kabinet niet weet en wil horen wat er onder de bevolking leeft, maar ze begrijpen het zelf ook niet meer helemaal volgens mij. Het succes is ze door de 200.000 man op het Museumplein wellicht een beetje naar het hoofd gestegen. Alle conducteurs, telefonistes en baliemedewerkers van de NS die ik vandaag sprak wisten niet eens dat er gestaakt werd. De meesten vonden het ook maar onzin en ze gebruikten daarvoor hetzelfde argument als ik nu: hiermee pak je het kabinet niet, hiermee pak je de bevolking. Als je staakt, dan doe je dat omdat je het niet eens bent met het beleid van je werkgever. Laat die duizenden departementale ambtenaren dan gaan staken. Maar dit… nee…

Tijd voor een bezetting van het FNV-hoofdkantoor? Wie gaat er mee…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*