Washington DC

Oke, even een korte update. Ik ben sinds vorige week verslaafd aan de tv-serie West Wing, die vorig jaar na zeven seizoenen tot een einde kwam. De serie gaat over de fictieve Amerikaanse president Josiah ‘Jed’ Bartlet (magistraal gespeeld door Martin Sheen) en zijn meest directe medewerkers in het Witte Huis (press secretary, chief of staff, deputy chief of staff, personal aide, communications director etc). Het wordt nooit gezegd (ze hebben het ook nooit over een jaartal), maar het is duidelijk dat Bartlet de opvolger is van George Bush. Bartlet is econoom, nobelprijswinnaar en hij heeft van 1001 dingen verstand. En hij is een Democrat. Zeg maar het tegenovergestelde van Bush.

De premisse is al geweldig, maar de serie zelf is nog veel geweldigerderer. Vol idealen begint Bartlet aan zijn periode als president. Maar al snel loopt hij tegen talloze praktische problemen op. Zelfs de macht van de Amerikaanse president wordt beperkt door geschiedenis, congres, senaat, politiek, geld en andere factoren. In een moordend tempo komen alle beleidsterreinen voorbij en het wordt ook snel duidelijk hoe ongelooflijk hectisch het leven van werknemers in het Witte Huis is. 16 uur per dag werken is ongeveer het begin. Op het werk overnachten gebeurt regelmatig.

De serie geeft op deze manier een realistische inkijk in het leven in het Witte Huis, terwijl het een fictieve serie is. Maar er zit ontzettend veel informatie in over de geschiedenis en werking van het politieke systeem in de VS. Niet gek, want onder de adviseurs van de serie zitten ook echte oud-medewerkers, zoals Dee Dee Myers, die tijdens Bill Clinton’s periode de Press Secretary was. En in seizoen 3 zit zelfs een speciale aflevering, waarin fragmenten uit de eerste seizoenen worden afgewisseld met commentaar van mensen als Gerald Ford, Jimmy Carter, Bill Clinton en Karl Rove. Je ziet dan pas hoe ongelooflijk dicht bij de waarheid de West Wing zit. Het is fascinerende televisie, voor een zeer goed opgeleid publiek (het is snel, vaak grappig, maar vooral ook op een hoog intellectueel niveau) en het is niet voor niets dat de serie in de eerste vier jaar van haar bestaan de Emmy voor beste drama serie won. Ik ben nu bij seizoen 4. En het smaakt nog steeds naar meer!

Zo. Tot zover de reclame. What else? Oh ja, ik volg een 4 weken durende stoomcursus Frans en afgelopen vrijdag had ik mijn eerste examen daarvoor. Geheel tegen mijn verwachting in scoorde ik erg goed. Sterker nog, ik had nul fout. Een tien voor Frans, volgens mij is dat voor het eerst ooit voor mij. 🙂

Verder ben ik een trip naar Washington DC aan het plannen, rond het eind van deze maand. En eind deze week treed ik op als persoonlijk assistent van Desmond Tutu, Cherie Blair, Tim Robbins en Michael Douglas, if all goes well. Ik heb mezelf naar binnen gepraat voor de Montreal Millennium Summit waar ik vorige week al over schreef.

De actie voor William Shatner (wewantkirk.com) gaat ook lekker, met inmiddels al meer dan 7000 aanmeldingen van over de hele wereld.

Maaaaaaaar goed. Enough about me. Wat hebben jullie te melden?

This entry was posted in Uncategorized, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*