Wereldexpats 29-08-2008: Nederlandse beleeft gouden week tijdens conventie


Nederlandse beleeft gouden week tijdens Conventie
”Ontmoeting Robert Kennedy Jr. hoogtepunt in mijn leven”

door Conny van den Bor

Cliché maar waar: Kirsten Verdel moest zich deze week soms in haar arm knijpen om te voelen of het allemaal wel echt was wat ze meemaakte. Als één van de weinige buitenlanders zit de Nederlandse in het campagneteam van Barack Obama, die zich donderdag officieel beschikbaar stelde als de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten. Tijdens de Conventie beleefde Kirsten een absoluut hoogtepunt in haar leven: de ontmoeting met Robert Kennedy Junior.

Robert F. Kennedy, hét idool van Kirsten

Niet veel Nederlandse jonge vrouwen zullen de in 1968 vermoorde Robert Kennedy als hun grote held opvoeren, maar voor Kirsten is hij een idool. Moeiteloos strooit ze met citaten van de man (“‘zijn speech in 1961 in Kaapstad is mijn favoriet”). Verdel heeft een enorm respect voor de manier waarop Robert zich destijds, dwars tegen alle conventies in, opstelde als presidentskandidaat.

Ongekend

”Robert kwam in de jaren zestig in aanraking met de zwarte burgerbeweging. Hij werd gewaarschuwd zich daar niet mee in te laten omdat hij anders nooit president zou worden, maar hij deed het toch en heeft ook echt heel veel kunnen betekenen voor de rechten van de zwarten. Hij ging ook naar Indianenreservaten, liet zien dat het wél anders kon en dat was ongekend.”

Grote betekenis

”De boodschap van Robert, dat ieder individu wat kan betekenen om de wereld te verbeteren heeft me altijd al enorm aangesproken. Het is voor mij ook de reden geweest om uiteindelijk zelf de politiek in te gaan. Want via politiek kun je toch het meeste bereiken voor veel mensen tegelijk. Het stokje van Robert is op een heel goede manier overgenomen door zijn zoon, Robert Kennedy Jr. Dus dat ik die heb mogen ontmoeten betekent heel veel voor me.”

Kirsten en kandidaat vice-president Joe Biden

Symbolisch genoeg vond de ontmoeting plaats tijdens het Robert F. Kennedy Tribute op de Conventie, georganiseerd omdat het dit jaar precies veertig jaar geleden is dat Robert Kennedy werd vermoord. Genóten heeft Kirsten van de hele Kennedyclan die was komen opdraven.

Energieke Kennedy’s

“‘Die Tribute was bedoeld om vooral veel geld op te halen voor goede doelen. Naast de Kennedy’s zelf was iedereen die er een beetje toe doet aanwezig. De bijeenkomst werd aan elkaar gepraat door een presentator, maar de weduwe van Robert, Ethel Kennedy, nam de zaak al heel snel over. Ze wou geld zien voor de slachtoffers van de orkaan “Katherina’. Het was inspirerend om te zien hoe energiek Ethel is, de hele familie trouwens. Toen ik wegging zag ik een man een cheque van 500.000 dollar invullen, dus er waren meer mensen onder de indruk.”

De hele Conventie stond wat Kirsten betreft bol van de gedenkwaardige ontmoetingen en historische gebeurtenissen. “‘Ik heb Joe Biden ontmoet, de kandidaat vice-president voor de Democraten. Hij vond het leuk dat er een Nederlandse in het campagneteam zit. Joe stelde me weer voor aan Michelle Obama, waar ik natuurlijk ook mee op de foto sta!”

Onvergetelijk

Maar veel mooier nog was het dat de zieke Ted Kennedy (hij heeft een hersentumor) sprak op de Conventie. “‘Het was onvergetelijk. We hoopten wel dat hij zou spreken, maar niemand wist het zeker. Die man is het hart en de ziel van de Democratische partij, hij is de laatste van vier legendarische Kennedybroers. En daar stond hij, met de boodschap dat Obama de nieuwe Kennedy moet worden. Je voelde de energie in de zaal, de verbintenis die iedereen heeft met Obama.”

”De Kennedy’s staan voor de legende dat iedere Amerikaan het beste uit zichzelf moet halen. Zij zijn de Amerikaanse droom. Dat ze als één man achter Obama staan maakt dit allemaal zó bijzonder. Het is historisch om hier bij te zijn, dat voelde iedereen gisteren ook tijdens de speech van Barack Obama zelf, waarbij hij zijn nominatie als Democratische presidentskandidaat officieel aanvaarde.”

Historisch

”Ik heb veel mensen gesproken die na de moord op president John Kennedy in 1963 gestopt zijn met het volgen van de politiek omdat die moord het einde van het Amerika was zoals zij dat kenden. En die mensen zijn nu voor het eerst sinds 45 jaar weer politiek actief, ze volgen de campagne, ze zijn vrijwilliger, ze voelen dat er iets historisch gebeurt. En daar maak ik dan als eerste Nederlandse deel van uit. Het is moeilijk te verwoorden wat dat voor me betekent.”

Bron:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *