Wie wil eind 2012 mee de Kilimanjaro beklimmen?

2012 moet natuurlijk weer een apart jaar worden. Ik heb mezelf dus weer allerlei gekke doelen gesteld, waarvan er eentje is: de Kilimanjaro beklimmen, de hoogste alleenstaande berg (5892 meter) van Afrika. De lol is: in tegenstelling tot Mount Everest kun je de Kilimanjaro in principe ‘gewoon’ oplopen. Mits je een goede conditie hebt. Jaarlijks beginnen enkele tienduizenden aan de beklimming van de berg. Nog niet de helft haalt de top. Veel mensen overschatten hun eigen capaciteiten en onderschatten de lage temperatuur en de gevolgen van inspanningen op grote hoogte. Maar met een goede conditie en een verstandig gekozen reis is het dus te doen.

Hoe werkt het? Simpel: er zijn werkelijk talloze georganiseerde reizen naar de top. Google maar eens naar ‘climb Kilimanjaro’ en je wordt overspoeld door reisbureaus en organisaties die de begeleiding verzorgen. Dat is ook nodig, want je moet een nationaal park in waarbij het verplicht is een gids in te huren. De plaatselijke klimbureaus zorgen ervoor dat er ook dragers en een kok in je groep zitten. Je hoeft zelf dus geen bepakking mee te sjouwen, alleen maar te lopen (maar dat is dus al zwaar genoeg).

Er zijn verschillende routes naar de top. Het lijkt mij het leukst om de zogeheten Machame-route te doen, die de bijnaam ‘Whiskey-route’ draagt. De natuur en vergezichten op die route zijn het mooiste. De route kan in 6 dagen gelopen worden, maar er wordt aangeraden om het in 7 dagen te doen, zodat je beter aan de hoogte kunt acclimatiseren en de kans op succes dus stijgt.

Even praktisch: er is een vliegveld met de naam Kilimanjaro International Airport, waar je vanaf Schiphol direct heen kunt vliegen. Dat is echter rond de 1000 EUR per ticket. Als je naar Nairobi in Kenia vliegt en daar een (comfortabele) bus direct naar de voet van de berg neemt, dan kom je rond de 700 EUR uit, heb ik al gezien. Op sommige data kan het zelfs nog goedkoper.

Verder blijf je dus eerst 1 of 2 nachten bij die voet van de berg (of in Nairobi als we zouden willen), daarna de 7 dagen beklimming en vervolgens na nog 1 of 2 nachten terug naar Nederland.

En wat het kost? Het is alles bij elkaar uiteraard niet goedkoop. Reken op een bedrag tussen de 2000 en 2500 EUR. 750 voor de vlucht, 50 EUR voor een visum, 50 EUR voor een busticket, 50 EUR voor snacks, rond de 1400 EUR voor een 11-daagse reis met 2 nachten vooraf, 7 dagen beklimming en 2 dagen na afloop (inclusief alle eten en drinken overigens, zie bijvoorbeeld de goede site http://www.expeditiekilimanjaro.nl/dataenprijs.php ) en dan nog 200 EUR voor andere zaken die er vast ook blijken te zijn (regelen vaccinaties, vervoer in NL naar vliegveld, eten op 1e en laatste dag, etc). Met 2500 EUR reken ik nu aan de ruime kant.

Dus tja… dat is ongeveer wat het is. Er zijn dus ook nog bepaalde maanden waarin het verstandig is om wel of juist niet te klimmen. Niet in het regenseizoen bijvoorbeeld. Jan/feb/maart zijn goed, maar dat is veel te kort dag. De andere ‘goede’ maanden zijn september, oktober en (eind) december. Daar komt nog één ding bij: de mooiste beklimmingen zijn bij volle maan. Als je daar ook nog rekening mee houdt, dan zouden we rond 22 december moeten gaan. Het is er dan relatief warm, droog en mooi zicht dus. Volle maan is op 28 december en we zouden dan als ik het goed heb op 31-12-2012 op de piek staan! Maar oktober bijvoorbeeld vind ik ook prima.

Welnu… sommigen van jullie zullen al bij de titel van deze post zijn afgehaakt, anderen zijn misschien geïntrigeerd door de gedachte om de berg te beklimmen. Ik hoop een groepje van tussen de 4 en 6 mensen zo gek te krijgen om mee te gaan. Het is zowaar geen ‘ik wil per se gaan’ voor me, maar mocht er animo zijn, dan why not! Er zijn al zeven mensen die hebben aangegeven serieus interesse te hebben. Kortom: wil je mee, of heb je vragen, let me know! Mail me dan even via de contactknop op mijn blog, of reageer hieronder in de comments.

Kirsten

p.s. LET OP: Ik merk dat veel mensen via Google searches op deze blogpost uitkomen, mensen die ik dus helemaal niet ken. Wat voor jullie goed is om te weten, is dat de inmiddels 7 mensen die overwegen mee te gaan elkaar ook niet allemaal kennen. Mocht je mee willen met een groepje onbekenden, laat dat dan gerust aan mij weten. Iedereen die interesse heeft staat hier: Sander de Iongh, Edmond van der Lende, Bernard Korfker, Mirjam de Groof, Reinoud van Leeuwen, Nic Limper, Robert K en Hapee de Groot. <---Ik ken zelf Sander, Edmond, Bernard, Nic en Reinoud persoonlijk. Mirjam en Hapee ken ik niet. Maar hoe meer hoe beter, als jullie maar gezellig zijn. Het lijkt me leuk om met een groepje te gaan. De insteek is nog steeds om eind december te gaan, maar concrete plannen moeten nog worden gemaakt!

This entry was posted in Reizen and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Wie wil eind 2012 mee de Kilimanjaro beklimmen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*