Witte Weekblad 22 augustus 2007: Prestigieuze Canadese beurs voor Veense Kirsten Verdel


Door: Sjoukje van der Meer

ROELOFARENDSVEEN – De Veense Kirsten Verdel krijgt als eerste Nederlandse afgestudeerde de prestigieuze Canadese Sauve Scholarship. Deze beurs van McGill University in Montreal is ruim 50.000 dollar waard en wordt jaarlijks aan maximaal veertien mensen wereldwijd toegekend.

Kort vertaald is de missie van de Sauve Scholarship talentvolle jonge volwassenen die net aan een veelbelovende carrière begonnen zijn, de kans te geven zichzelf verder te ontwikkelen, zodat ze later mee kunnen helpen bouwen aan een betere toekomst voor de samenlevingen van morgen.

Kirsten Verdel, geboren en getogen in Roelofarendsveen, is niet zomaar uitgekozen. Ze beantwoordt aan de gestelde criteria en gaat de beurs onder meer gebruiken voor een onderzoek naar ontwikkelingssamenwerking. Wat Verdel vooral boeit is te onderzoeken waar te beginnen met ontwikkelingswerk aan een van de armste landen ter wereld zoals bijvoorbeeld Sierra Leone. Is het beter met de beperkte middelen die beschikbaar zijn, te investeren in goed onderwijs, gezondheidszorg of juist in de economie? Wat is de beste aanpak? Daar is wel theoretische kennis over, vertelt Verdel.

Ontwikkelingshulp verlenen is trouwens geen vreemde materie voor Verdel. Dit jaar is ze niet alleen in Sierra Leone geweest, ook ging ze weer terug naar het weeshuis in China waarvoor ze zich vorig jaar heeft ingezet. Verdel heeft geld ingezameld in Nederland en daar een halfjaar gewerkt. ‘Dat was best heftig’, aldus Verdel. ‘Nu na een jaar was het goed te zien dat het weeshuis legaal geworden is. Er zijn zes kinderen geopereerd en het is allemaal goed gegaan. De kinderen draaien gewoon mee. Het opgehaalde geld is goed besteed. Er zijn wat huisjes gebouwd en door deze te verhuren kan het weeshuis op eigen krachten draaien.’

Zelfontplooiing
De beurs geeft de studenten negen maanden de tijd voor onderzoek en de studenten zijn vrij om te kiezen waaraan ze willen werken. Het volgen van vakken behoort tot de mogelijkheden, evenals onderzoek doen. Om zelfontplooiing de grootst mogelijke kans te geven, hoeven er geen examens te worden afgelegd, ook hoeft er geen eindproduct te worden afgeleverd.

Verdel is, zoals ze zelf zegt, politiek betrokken. Vorig jaar was ze voor de PvdA duidelijk aanwezig bij de campagne van 2006 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Die werden met goed resultaat afgerond. Dit jaar werkte ze mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer en werd ze herkozen als volksvertegenwoordiger in de Provincie. Dat pakte echter anders uit omdat ze toen net bericht kreeg dat ze als eerste Nederlandse in aanmerking kwam voor de prestigieuze beurs.

Verkiezingen
Gezien haar betrokkenheid bij de politiek is haar tweede project onderzoek te doen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Ze gaat naar Washington in de VS en neemt waarschijnlijk deel aan de meest dure en exclusieve verkiezingscampagne ter wereld. ‘Hieraan spiegelt zich elke campagne en iedereen praat erover. Het gaat heel professioneel’, vertelt ze enthousiast. Ze vindt het dan ook heel bijzonder dat ze de woordvoerder van Hillary Clinton heeft gesproken en die toegezegd heeft dat ze mee kan draaien. ‘Natuurlijk weet je niet hoe het zich allemaal ontwikkelt. Je weet ook niet of Hillary Clinton inderdaad de democratische kandidaat wordt. Dat is afwachten.’

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *