Witte Weekblad 8-11-2006: Veense Kirsten Verdel kandidaat voor Tweede Kamer

“Ik kan niet tegen onrecht”

Veense Kirsten Verdel kandidaat voor Tweede Kamer

Roelofarendsveen – Ze telt 28 lentes, is enthousiast en vooral bezig met mensen achter het verhaal en de cijfers. Haar inzet richt zich dan ook voornamelijk op de onderwerpen die alles te maken hebben met een beter leven voor mensen aan de onderkant van de maatschappij. Een beter inkomen, betaalbare huurprijzen en woningen, en een goede basisverzekering in het ziekenfonds. Kirsten Verdel staat op de 58e plaats op de lijst van de PvdA voor de landelijke verkiezingen in november.

Door: Sjoukje van der Meer

De waslijst van belangrijke zaken van Kirsten Verdel is terug te vinden in het partijprogrammma van de PvdA. Inmiddels heeft haar enthousiasme gezorgd dat ze op de lijst staat voor de Tweede Kamerverkiezingen die op 22 november in Nederland worden gehouden. Verdel is in Roelofarendsveen geboren, is daar op de basisschool geweest en vervolgens, net als zoveel Veense jongens en meisjes, deed ze haar vervolgopleiding aan het Bonaventuracollege in Leiden Toen had ze het wel gezien in deze regio en vertrok ze naar Amsterdam. Hier kon ze eigenlijk niet echt aarden.

Verslaafd
Na een jaar vertrok ze dan ook weer en kwam, zij het bij toeval, in Rotterdam terecht. “Eigenlijk een stad waar ik niks mee had', vertelt Kirsten.”Het duurde dan ook drie jaar voordat ik me daar thuis voelde, maar nu ben ik dan ook aan de stad verslaafd. Je moet de stad leren kennen, het is daar zo bijzonder! Ik ben echt in alle straten en stegen geweest. Het is een totaal andere stad dan Amsterdam. De mensen zijn niet arrogant, maar eenvoudig en de verkoopster uit de supermarkt en de grote econoom beginnen rustig een praatje met elkaar in een restaurant. Openheid, hard werken en spontaniteit zijn echte kenmerken van Rotterdam'.

Helpen
“Daarna ging het allemaal heel snel', vertelt Kirsten. “Na afronding van mijn studie bestuurskunde was een logisch vervolg een baan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In die tijd zat ik al in het afdelingsbestuur van de PvdA. Daarvan kende ik de huidige fractievoorzitter en voormalig Tweede Kamerlid Peter van Heemst. Hij was het die me vroeg of ik wilde helpen met de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad. Daarop heb ik ja gezegd.'

Keihard
De wetenschap dat 128.000 Rotterdammers op of net boven het sociaal minimum zitten -wat dus betekent dat een op de vijf inwoners van deze stad tegen de armoede grens aan zit- was voor Verdel doorslaggevend om haar goede baan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om te zetten in vrijwilligerswerk bij de PvdA ten tijde van de in het voorjaar gehouden gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. “Het was vooral keihard werken. We gingen letterlijk en figuurlijk de stad in, de markt op en kwamen overal. In die periode heb ik veel kennis opgedaan’.

Veranderen
“Ik heb dan ook echt geen spijt van die stap, heb ook heel veel geleerd en een schat aan ervaring op gedaan en bovenal gemerkt dat er heel veel moet veranderen in Nederland. De inkomens voor de laagstbetaalden moeten omhoog, er moet meer met onderwijs gedaan worden, daarbij denk ik vooral aan het creeren van stageplaatsen voor de leerlingen van het voortgezet beroepsonderwijs, de huren van huizen moeten betaalbaar blijven en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Gelukkig kan ik me daar met mijn huidige baan bij het partijbureau volledig voor inzetten.'

Campagne
Het is hard werken, 16 uur per dag zeven dagen in de week is geen uitzondering. “De campagne eist veel van ons. Ons team staat bijvoorbeeld geheel ten dienste van de campagne en daarmee voor onze lijsttrekker Wouter Bos. Hij kan zo maar het kantoor binnen komen vallen en vragen; kunnen jullie dit eens voor me doorrekenen? Of een plekje zoeken om zijn speech voor die avond voor te bereiden.' Verder maakt ze brochures en boekjes en reist het hele land door. Alles wat met een goede politieke campagne te maken heeft komt voorbij.

Snel
“Ik heb Wouter Bos in de afgelopen jaren persoonlijk leren kennen. Wat me opvalt is dat hij altijd belangstelling heeft voor zijn medepartijgenoten en voor iedereen aandacht heeft. Dat vind ik belangrijk.' “Wat m'n plaats als nummer 58 betreft: zoveel zetels halen we waarschijnlijk niet. Maar je weet het maar nooit. Soms kan het snel gaan. Misschien dit jaar niet maar in een paar jaar kan veel gebeuren, daar zijn voorbeelden genoeg van,' zegt Kirsten Verdel, een naam om te onthouden.

This entry was posted in In de media, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*