Alle Menschen werden Brüder

Ik moet van Jan-Peter in mijn weblog schrijven hoe het gisteravond was. Hoe wat gisteravond was? Beethoven! Ik ben namelijk gisteravond met Josta, Jan-Peter, Janneke c.s. naar De Doelen geweest in Rotterdam, voor een Beethoven concert (Rotterdams Philharmonisch Orkest)!

Als jong publiek (de gemiddelde leeftijd was 50?) moesten we natuurlijk even wat vooroordelen bevestigen en we kwamen dus pas net op tijd de zaal binnen. Nu ja, bijna iedereen was op tijd, behalve Jan-Peter. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat hij dan ook wel erg veel pech had in het verkeer. 🙂

Het concert bestond uit drie delen, beginnende met de ouverture ‘Die Weihe des Hauses’. Na een voorzichtig weldadig applaus (bestaat dat?) begon vervolgens het tweede deel, bestaande uit delen van de ‘Missa Solemnis’. Dit langere tweede deel deed de gedachten al snel wegdrijven. Het stuk kabbelde voort door de iets te monotone inzet en het gebrek aan nadruk op met name de strijkers. Daarnaast luister ik vaak veel te kritisch naar muziek, speurende naar fouten, en dus viel het me op dat het orgel op momenten dissonant was. Dit gold ook voor de pauken, waarvan de muzikant dan ook na elke drie slagen met zijn hoofd richting de drumvellen dook om alles weer bij te stellen. Gelukkig viel het allemaal nauwelijks op, maar het haalde mij af en toe uit mijn concentratie.

Na de pauze volgde het laatste stuk: Beethoven’s negende Symfonie. En die was fantastisch! Zowel musici als koor kregen een beetje meer edge en de drive van dirigent Norrington werd ineens iets meer tastbaar. Het Europese Volkslied mag er best zijn! Een waardig slotstuk van een bijzonder aangename avond.

Ware het niet dat we na afloop natuurlijk nog even cafe De Doelen indoken waar het ook nog lang leuk bleef, met discussies over de graaicultuur (exhibitionistische zelfverrijking, hoe krijg je zo een term uit je mond!) van het bedrijfsleven en over pensioenfondsen en actuarissen. Een en ander gedecoreerd met voldoende drank, brood en… het burgerlijk wetboek. Je gaat met studenten op stap of je gaat het niet he? 🙂

Nou JP, ben ik nog iets vergeten? Oh ja! Jan-Peter wil een nickname. Wie verzint een leuke voor hem? 🙂

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*