BZK, de G4, spoeddebat in de Tweede Kamer en Nieuwspoort

De rustdag heeft me goed gedaan. Gisteren er weer volop tegenaan. Ik was rond 08.00 uur al bij Binnenlandse Zaken en hield me daar onder andere bezig met het verzinnen van mogelijke kamervragen over een van mijn dossiers. Dat leverde direct stof op voor uitgebreide discussies met een paar collega’s.

In de namiddag vertrok ik naar Amsterdam. Op het landelijke PvdA partijbureau zou er die avond een overleg zijn tussen de lijsttrekkers en campagnecoordinatoren van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht). Ik viel even in voor Peter, want die moest het woord voeren bij een spoeddebat over terrorisme in de Tweede Kamer. Lodewijk Ascher (Amsterdam), Jetta Klijnsma (Den Haag) en Rinda den Besten (Utrecht) waren er allemaal wel bij.

De avond begon ouderwets met folders vouwen, want de afdeling Amsterdam heeft net het concept verkiezingsprogramma af die nu naar de leden moet. We werden meteen aan het werk gezet. De eerste de beste envelop die ik in handen kreeg was van Rob Oudkerk. Cohen en Aboutaleb had ik een minuut later ook al te pakken. Wel toevallig op een stapel van meer dan 5000 brieven.

Maar afijn, het overleg was erg nuttig. Er zal ergens in de komende maanden een interessant en helaas enigszins schokkend geluid komen uit de ‘G4’, maar dat merkt u vanzelf wel.

Na afloop pakte ik de trein naar Den Haag, alwaar ik plaats nam op de publieke tribune in de Tweede Kamer. Peter was net bezig met het stellen van vragen aan minister Remkes. Er waren ongeveer twintig kamerleden aanwezig. Donner, Remkes, Pechtold en Balkenende verdedigden de kabinetsstandpunten. Peter vroeg om betere informatie over de manier waarop veiligheidsdiensten en aanhoudingsteams in de praktijk van de terrorismebestrijding opereren. En hij viel Pechtold op een vernietigende wijze aan. Van Heemst: ‘Minister Pechtold deed ook nog een duit in het zakje, door de waarschuwing van de minister-president tegen mogelijke aanslagen af te doen als doemdenken, en ertoe op te roepen om — ik citeer hem — minder te kakelen over terreurdreiging. Die laatste opmerking zit de PvdA-fractie ontzettend dwars. Als de minister op die manier praat over een van de grootste zorgen van heel veel mensen in dit land, moet hij zich afvragen of hij geschikt is voor het ambt dat hij uitoefent. Je praat niet in dat soort bewoordingen over ernstige kwesties die mensen bezighouden, zoals terreurdreiging. Je praat niet op die manier over een zaak waarin wij met zijn allen proberen op een verstandige, duidelijke en eenduidige manier een lijn uit te zetten die dit land veiliger maakt.

Op www.novatv.nl is een stuk uit het kamerdebat te zien.

Na afloop (het was inmiddels middernacht) gingen we nog ‘even’ naar Nieuwspoort, waar ik o.a. in gesprek raakte met RTL4 verslaggevers Jos Heijmans en Frits Wester. Mijn baas (minister Pechtold) stond een meter verderop. Toch leuk, zo’n dag. Maar het werd wel laat. Again!

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*