De Volkskrant 22-02-2012 – Het PvdA panel keurt Martijn van Dam

Uit: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3196020/2012/02/22/Het-PvdA-panel-keurt-Martijn-van-Dam-Helaas-is-hij-geen-vrouw.dhtml

De komende dagen kunnen de fractieleden van de PvdA zich kandideren voor het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer. Wat zijn de sterke en zwakke punten? Wie maakt de meeste kans? Een speciaal panel van prominente PvdA’ers beoordeelt voor vk.nl al de kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Martijn van Dam.

De komende week zal elke kandidaat die fractievoorzitter – en politiek leider – van de PvdA wil worden, druk besproken worden. Op vk.nl gebeurt dit door een panel van prominente PvdA’ers die het Haagse klappen van de zweep kennen: oud-voorzitter van de PvdA Michiel van Hulten; oud-Tweede Kamerlid en PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst; en Kirsten Verdel, zij leidde diverse PvdA-campagnes en was lid van het stafteam bij de campagne van Obama in 2008.

Michiel van Hulten
‘Martijn van Dam is een van de aardigste mensen in de PvdA. Hij ligt ook bij andere partijen goed en komt goed over in de media, daarmee spreekt hij een breed publiek aan. Van Dam is een rustig en scherp debater, communiceert goed en is sociaal intelligent. Hij heeft gevoel voor humor en – zeer belangrijk onder de kaasstolp – relativeringsvermogen. Hij is idealistisch en pragmatisch tegelijk. Van Dam is pas 34 maar zit al negen jaar in de Kamer en is succesvol woordvoerder (geweest) op tal van terreinen: internet, consumenten, media, buitenland, integratie. Hij heeft bovendien ervaring in de lokale politiek. Hij kan het dus, een sterke kandidaat.

Van Dam heeft ook zwakke punten. Zo heeft hij geen noemenswaardige ervaring buiten de politiek. Het is een echte beroepspoliticus. Daarnaast heeft hij geen uitgesproken ideologisch profiel – terwijl veel PvdA-leden (ik niet trouwens) juist snakken naar een stevige linkse koers. Tot slot is Martijn geen vrouw, terwijl het toch echt tijd wordt voor een vrouwelijke PvdA-leider. Daar kan hij zelf uiteraard niets aan doen.

Peter van Heemst
‘Martijn is van huis uit een politieke allrounder. Geen onderwerp is hem te lastig of ingewikkeld. Zijn politieke ervaring in de gemeenteraad was een uitstekende leerschool. Daar was hij- een mooi pluspunt- fractievoorzitter, dus aanvoerder van een team. Zijn kandidatuur vind ik een verrassing maar wel een leuke.

Hij oogt misschien wat stug, maar vergis je niet: hij is een ontzettend betrokken volksvertegenwoordiger. Ik merkte dat ook toen we samen adoptie-Tweede Kamerlid in Eindhoven/ Woensel West waren.

Hij is vooral een praktische PvdA er voor wie het resultaat telt. Martijn is bedachtzaam. Hij luistert goed en kan met scherpe vragen en reacties uit de hoek komen. Zijn minst sterke punt is de kennis van economie en financiën.  Maar- zoals ik al zei- hij leert snel.

Kirsten Verdel
‘De grootste zwakte van Martijn van Dam is ook meteen een van zijn grootste pluspunten: zijn jeugdigheid. Met 34 jaar is Van Dam relatief jong. Niet alleen in lichaam, maar ook in geest. Van Dam staat bekend als iemand met uitgesproken idealen, die hij in tegenstelling tot veel andere politici ook weet te concretiseren. Zo was hij de initiatiefnemer van het bel-me-niet-register, dwong hij met een gezamenlijke motie met de ChristenUnie het Nederlandse militaire vertrek uit Uruzgan af en diende hij een wetsvoorstel in om stilzwijgende verlenging van contracten tegen te gaan.

Van Dam durft af te wijken van gebaande paden en steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken. Hij heeft de goede eigenschappen van een Job Cohen: hij straalt rust uit, hij deugt en hij is authentiek. Belangrijker is echter nog dat hij een heldere visie heeft, iets waar de PvdA werkelijk naar snakt. Van Dam wil geen vangnet voor sociaal zwakkeren, maar is iemand die een trampoline voor hen wil creëren: hen de kans geven zichzelf te ontplooien. Dat noemen sommigen ‘rechts’, ik noem het verstandig.

Dat hij zich als eerste kandidaat stelt getuigt van lef en.. leiderschap. En ja, Van Dam is nog relatief onbekend. Maar dat was Roemer ook.’

  • Michiel van Hulten. © ANP
    Michiel van Hulten. © ANP
  • Peter van Heemst. © ANP
    Peter van Heemst. © ANP
  • Kirsten Verdel. © Kirsten Verdel
    Kirsten Verdel. © Kirsten Verdel
This entry was posted in Politiek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*