Democratische presidentskandidaten debatteren vanavond in South Carolina

Over een paar uur begint het 78456e debat. De drie overgebleven Democratische presidentskandidaten (Obama, Clinton en Edwards) debatteren vandaag in South Carolina. CNN zendt het live uit. Hier in Noord-Amerika althans, ik ben bang dat er op de Nederlandse versie van CNN niets te zien zal zijn. Op 25 januari is de primary in South Carolina, hoogstwaarschijnlijk zal dat de zwanezang van John Edwards zijn, die zelfs in zijn thuisstaat niet zal weten te winnen. Tenzij er een klein wonder gebeurt, maar dat is niet te verwachten.

Aan de andere kant: hij verliest dan wel alles, maar uit de race stappen hoeft niet. Zowel Clinton als Obama halen veel delegatieleden voor de conventie binnen momenteel en zolang Edwards in de race blijft en ook delegatieleden binnensleept kan dat voor hem heel interessant zijn. Zijn aanhang kan dan op de conventie (in augustus) immers de doorslag geven. Obama en Clinton zullen in dat geval de komende maanden allerlei beloften doen om ervoor te zorgen dat die stemmen naar hen gaan. Of meneer Edwards geen vice-president wil worden bijvoorbeeld. Maar er zijn meer scenario’s denkbaar. Het is zelfs mogelijk dat er op het congres een deadlock situatie ontstaat, waarbij Clinton en Obama zo met elkaar in de clinch liggen, dat Edwards ineens de compromis keuze wordt. Het zal niet voor het eerst zijn dat zoiets gebeurt.

But then again… Het is voor de Democraten niet goed als ze lang blijven ruzien over wie er kandidaat wordt. Dus het kan ook zijn dat Edwards na South Carolina netjes de handdoek in de ring gooit en dat na 5 februari of Hillary of Obama (al naar gelang wie er dan een voorsprong heeft) ook uit de race stapt. Dat zie ik overigens niet snel gebeuren.

Tot 5 februari blijft het nog even heel spannend. Maar eerst dus de belangrijke primary in South Carolina op 25 januari. Het is de eerste staat met een substantiele groep ‘black voters’ (de helft van de bevolking). Obama wil daar met dikke cijfers winnen. Hij staat op pakweg 10 punten voorsprong in de peilingen, maar dat is nog niet genoeg voor hem om een zichzelf versterkend effect te krijgen na afloop. Bij de Republikeinen spitst de race zich nu toe op Florida, waar Giuliani de race in wil stappen. Maar hij is daar in een nek-aan-nek race verwikkeld met Huckabee en McCain.

This entry was posted in Politiek, Uncategorized, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*