Doodstraf wellicht afgeschaft in aantal Amerikaanse staten, omdat…

Een geweldige zet van de Democraten in de VS, die door Nederlandse media nog niet is opgepikt: er gaan in een aantal staten waar momenteel de doodstraf geldt steeds meer stemmen op om die af te schaffen omdat… de kosten te hoog zouden zijn! Vorige week nog sprak gouverneur O’Malley (de gouverneur van Maryland, die ik vorig jaar regelmatig tegen kwam op het hoofdkwartier van de DNC, ik heb denk ik nog wel ergens een fotootje van hem die ik maakte bij de ExxonMobile actie tegen McCain, even zoeken straks) zich in zijn senaat uit voor het afschaffen van de doodstraf, waarbij hij onder andere dit economische argument aanhaalde.

Rechtzaken waar de doodstraf in het geding is zouden drie keer zoveel geld kosten als zaken waarbij dat niet het geval is, ‘en dat kunnen we ons niet veroorloven’, zo sprak O’Malley. Zeker niet als er ‘betere en goedkopere manieren zijn om criminaliteit terug te dringen.’

Ook in onder andere Colorado, Kansas, Nebraska en New Hampshire is het economische argument ineens ‘hot’.

Al met al zie je nu dat veel thema’s geframed worden in economische termen. Obama kondigde gisteravond in zijn speech aan dat hij nog voor het eind van het jaar het gezondheidszorgstelsel hervormd wil hebben. Reden? Anders gaan er nog meer bedrijven failliet die nu de last van de premies nauwelijks op kunnen brengen. En ook het milieu- en klimaatprobleem wordt in economische termen vervat: als er nu wordt geinvesteerd in innovatie en duurzame energie, dan levert dat werkgelegenheid op, die de economie weer op gang kan brengen.

Geweldig.

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*