Generaal Pardon & Bestuurlijke drukte

Vandaag zijn de nieuwe Tweede Kamerleden beedigd. En de Kamer is ook meteen aan de bak met een spoeddebat over het Generaal Pardon. Een motie van de PvdA moet er voor zorgen dat er voorlopig geen onomkeerbare besluiten worden genomen in de aanloop naar een echt generaal pardon. Dus geen uitzettingen meer. Het debat is op het moment van schrijven nog bezig, maar in principe is er een meerderheid voor de motie van PvdA, SP, GroenLinks, D’66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Ik ben benieuwd. Ik hoop dat het lukt.

Vandaag ook een stukje gelezen over de bestuurlijke drukte in de randstad. Een anecdote van de Rotterdamse burgemeester Opstelten verwoordt de problematiek treffender dan wat dan ook. Hij gaf aan wie er allemaal meebeslissen over alleen al de ontsluiting van de Tweede Maasvlakte (ontsluiting = hoe je er kunt komen, met auto/trein/tram/fiets/boot/etc). Opstelten heeft het over 17 maatschappelijke koepels, 9 kennisinstituten, 11 publieke samenwerkingsverbanden, 14 gemeenten, 19 rijkspartijen en 4 europese instellingen. Au. Mag het misschien een onsje minder…?! Lijkt me ook een mooie taak voor een nieuw kabinet, daar eens in knippen. Ook met het oog op mijn opmerking over het klimaat eerder vandaag. Ik vind het bijvoorbeeld van de zotte dat iemand die 10 km verderop woont mag klagen over de plaatsing van een windmolen omdat dat het uitzicht zou verpesten. Uitzicht dat de klager zelf niet eens heeft! Dat soort typische NIMBYs (Not In My BackYard) mogen ook wel eens on hold gezet worden.

Ik heb overigens liever een slecht uitzicht dan slechte troep in mijn longen door uitstoot van niet-schone energiebronnen. Los van het feit dat ik persoonlijk windmolens er vaak erg koel uit vind zien.

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*