Genocide Onregelmatigheden in Darfur

Gisteren ergens op bladzijde tig in de krant: Inmiddels al ten minste 200.000 doden in Darfur, en 2,5 miljoen mensen op de vlucht. Maar er is uiteraard geen sprake van genocide. Dat hebben VN-waarnemers zelf gezegd. Van een systematische moordpartij is geen sprake.

En Sinterklaas bestaat.

De wereld is nog steeds niet geinteresseerd in Afrika. Al vallen er 10 miljoen doden. Er is geen olie, geen geopolitieke vijand in de buurt die in de gaten gehouden moet worden, er is geen lucratieve industrie. Alleen maar mensen. En die zijn niets waard, want ze zijn niet eens fatsoenlijk geschoold.

‘Dit nooit meer’, zei de wereld na de Tweede Wereldoorlog.

‘Nooit’ liep af in 1994, toen in 100 dagen tijd 800.000 mensen in Rwanda werden afgeslacht. De wereld wendde haar gezicht af. Iedereen wees naar elkaar: ‘Iemand moet iets doen!’ Maar niemand deed iets.

‘Dit nooit meer’, riep iedereen verontwaardigd toen de stofwolken in Rwanda waren opgetrokken.

En toen kwam Darfur. Oh ja, natuurlijk was en is er de selectieve verontwaardiging over de situatie in Darfur. Dan roept er weer eens iemand dat er nu ECHT troepen naar Sudan moeten.

Maar ja, de Sudanese overheid, die de moordende en plunderende Janjaweed milities gewoon steunt, zegt dan tegen de VN en alle anderen die kritiek hebben simpelweg: ‘Sorry, maar dit is een interne aangelegenheid in een officieel erkende natiestaat. Wilt u zich alstublieft niet met onze interne problemen bemoeien?’ En vervolgens haalt iedereen weer bakzeil. Sommige landen doen dat zelfs opgelucht, want het was natuurlijk niet de bedoeling om echt dure soldaten en materiaal naar Afrika te sturen. En stel je voor dat er straks echt wordt gezegd dat er sprake is van genocide, dan zou er nog ingegrepen moeten worden ook! Want dat staat immers in het VN-verdrag. Bij genocide moet er ingegrepen worden, want door WWII en Rwanda is er immers afgesproken: ‘Dit nooit meer.’

Dus, zolang het de rest van de wereld zo uitkomt, is er gewoonweg geen sprake van genocide. En 200.000 doden? Ach, we tuigen wel een internationaal strafhofzaakje op in Den Haag waar we twee man en een paardekop veroordelen en dan is alle schuld toch weer afgekocht?

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*