Het is gelukt! Klaas de Vries staat op 3 en… we gaan regeren!

Goed voor de sfeer, want die was een klein beetje gespannen voor de kandidaat Eerste Kamerleden. Nadat lijsttrekker Han Noten en eerste vrouw Margriet Meindertsma op plek 1 en 2 werden vastgesteld door het congres, kwam plek 3 aan de beurt. Daar stond Simon van Driel op, maar er was een tegenkandidaat, zoals aangekondigd: Klaas de Vries, de oud-minister en oud-Kamerlid die ik zo graag op een verkiesbare plek wilde krijgen de afgelopen weken. De afdelingen Delft en Rotterdam namen als eerste het woord. Marja Bijl sprak namens Rotterdam en namens de 2700 mensen die op www.kiesklaas.nl hun steun hadden betuigd voor de actie. Ze bood Klaas een papieren versie aan van de lijst met namen. Voor onder zijn hoofdkussen, en om eens te kijken of iemand die iets van hem wil hem nu wel gesteund heeft, haha. Daarna werd er gestemd. En ondanks alle positieve geluiden vooraf was ik toch wel een beetje zenuwachtig. Klaas al helemaal. De uitslag loog er echter niet om: 1056 stemmen voor hem, versus 107 voor Simon, die naar plek 4 opschoof.

Een staande ovatie volgde, en felicitaties van Wouter Bos, Michiel van Hulten en Jeltje van Nieuwenhoven. Klaas gaf mij de bos bloemen die hij in ontvangst kreeg. Twee seconden later vroeg het NOS Journaal hem al om commentaar. Fascinerend is dat eigenlijk. Gewoon in zo’n moment al een microfoon onder je neus gedrukt krijgen.

Later op de dag gebeurde dat weer, toen de voorzitter van het presidium, Frank Vrolijks, na veel discussie het regeerakkoord ter stemming bracht. Vrolijks: "Wie is er voor dit besluit? Wie is daartegen?" Niemand was tegen. "Dan gaan we regeren." En Frank hamerde af, waarop zowel Wouter Bos als Jacques Tichelaar direct de NOS weer te woord moesten staan, onderwijl het applaus en bloemen in ontvangst nemende. Zoals ik al zei: fascinerend.

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.