Hoogte- en dieptepunten van 2011

Voor de zevende keer blik ik op mijn blog op 31 december terug op mijn jaar. Ik heb een hoop dingen meegemaakt de afgelopen jaren, maar 2011 was in tal van opzichten behoorlijk krankzinnig. Vooral wat betreft rare records. Zo kwam ik dit jaar in maar liefst 25 landen (waarvan sommige meerdere keren, maar die heb ik slechts één keer geteld), bezocht ik 150 films in de bioscoop, reed ik 18.000 kilometer op mijn motor (sinds mei) en haalde ik 10.000 followers op Twitter. Met name het reizen was tamelijk bizar dus. Ik had mezelf drie nutteloze doelen gesteld, wat betreft dat reizen. Zo wilde ik minimaal één keer per kalendermaand naar een buitenland (gelukt). Ook wilde ik minimaal tien landen bezoeken waar ik nog nooit was geweest (gelukt). En ten slotte wilde ik mijn record aantal bezochte landen in één jaar breken (gelukt). Ik was zoveel onderweg, dat ik in september zelfs was vergeten dat ik al in Spanje was geweest. Toen ik die maand in Portugal was wilde ik per se even naar Spanje rijden zodat ik dat land ook kon afstrepen, terwijl ik daar maanden eerder ook al geweest was! Datzelfde gold voor Engeland, waarvan ik in december dacht dat ik daar nog niet geweest was. Maar in mei was ik daar al eens geland. In december zou ik zelfs twee keer gaan uiteindelijk: een dag naar Londen met de trein en naar Liverpool voor een concert… Al met al was ik in 2011 maar liefst 114 dagen in het buitenland.

Zoals ik al zei, het waren nutteloze doelen. Datzelfde geldt voor het idiote aantal films dat ik dit jaar in de bioscoop zag.

Ook was ik dit jaar niet van mijn motor te sláán. Wat blijkt motorrijden waanzinnig verslavend te zijn zeg! Ook nu, eind december, rijd ik nog gewoon. Geen winterstalling voor mij! Alleen ijzel houdt mij van de weg. Regen, wind en andere weersongemakken weerhouden mij niet! Ze zijn eerder een uitdaging. 😉

Dit jaar stond in tal van opzichten ook in het teken van pech. Op mijn verjaardag kreeg ik een voedselvergiftiging, een week later werd er ingebroken in mijn huis -met veel ellende tot gevolg-, ik liet mijn motorsleutel onder mijn buddyseat zitten, ik verloor mijn oordopjes en Pathépas, mijn iPhone ging stuk door waterschade, mijn Airport Basestation door onduidelijke redenen, er werd fraude gepleegd met mijn creditcardgegevens, ik kwam midden op de snelweg met een lege tank te staan, had niet veel later een lekke motorband midden in Amsterdam, ik had maandenlang last van een bij de strandzesdaagse opgelopen knieblessure, etc.

2011 stond voor mij ook in het teken van onvoorbereide sportevenementen. Dankzij mijn voedselvergiftiging kon ik de vier dagen voor de Alternatieve Elfstedentocht praktisch niets eten. De tocht zelf schaatste ik dus onvoorbereid. Ik haalde de 100 kilometer. Met slechts twee fietstochtjes in de benen ging ik met de schaatsvereniging de Dolomieten in, waar we een week lang tegen loeizware bergen op gingen fietsen. De eerste drie dagen lukte dat ook, de laatste drie zat ik met een blessure. De zwaarste bergen (Fedaia!) had ik toen al wel opgefietst! Zonder verder gefietst te hebben wist ik de 230 kilometer van de Fietselfstedentocht in juni te volbrengen. Bij de Tour de France lukten de zware bergen (Alpe d’Huez!), voordat ik mij op Wordfeud stortte en mijn reisgenoten alleen op pad liet gaan. De Strand6daagse, 147 kilometer wandelen van Hoek van Holland naar Den Helder, haalde ik letterlijk op mijn laatste benen. Zelden zo’n verschrikkelijke pijn (ontsteking knie) gehad. Maanden last van gehouden ook, wat mij deed vrezen dat ik de Cyprus Challenge niet kon volbrengen: 6,11, 21 en 10 kilometer hardlopen in vier dagen tijd eind november. Maar met slechts enkele keren hardlopen als voorbereiding wist ik juist die uitdaging tot mijn opperste verbazing te volbrengen. Mijn eerste halve marathon ooit! Eind december kwam daar ten slotte nog een skivakantie bij, waar ik net van terug ben. Geweldig om (eveneens voor het eerst) te doen!

In muzikaal opzicht leek het een karig jaar te worden. Ik bezocht slechts negen concerten: Roger Waters, Deep Purple, Sick Of It All, de Heideroosjes, Band & Breakfast, Ignite en Arcade Fire waren de eerste zeven. Waters was gedegen en goed, Deep Purple viel in vergelijking met het concert dat ik een jaar of wat geleden van ze zag een beetje tegen, Sick Of It All was goed als altijd, net als Arcade Fire. Ignite was aardig, de Heideroosjes knalden als vanouds. Maar… het absolute hoogtepunt van 2011 waren voor mij de twee concerten die ik zag van Paul McCartney en alles wat daar mee samenhing. Na het zien van de door collega Onno aan mij geleende DVD van ‘Back In The US’ uit 2002 wilde ik naar Macca’s concert in Stockholm. Ik wist een kaartje op rij 14 te bemachtigen en maakte nog geen week later een van de beste concerten uit mijn leven mee. 2 uur en 45 minuten lang knalde 50 jaar muziekgeschiedenis mij tegemoet. De week erna deed ik niets anders dan naar alle Beatles en McCartney liedjes luisteren die ik kon vinden, alvorens ik uiteindelijk ook naar Paul’s uitverkochte laatste concert van de tour in Liverpool afreisde. Daar zat ik feitelijk weer op rij 14. Het was niet zo ‘outer league’ als in Stockholm, maar nog steeds ongelooflijk goed. Ik bleef me maar afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk was dat de Beatles altijd een beetje langs me heen zijn gegaan. Dat haal ik nu dus allemaal in.

Net als de afgelopen jaren gaf ik ook nu weer regelmatig lezingen, bij allerlei bedrijven, overheden en andere organisaties, van de Jonge Democraten Friesland tot voetbalclub Excelsior, van alles kwam weer langs dit jaar. Mijn lezingen gingen over Obama, DSB, campagne voeren, social media en tal van aanverwante zaken. Ook was ik weer regelmatig in de media te zien of te horen, hoewel ik daar een beetje van weg probeerde te blijven dit jaar. Hoe dan ook: al bovenstaande deed ik net als vorig jaar naast mijn altijd drukke (4-daagse) baan als senior adviseur bij Dröge & van Drimmelen, waar ook vergaande ontwikkelingen waren dit jaar. Zo zijn we per 1 december door de overname van een ander Public Affairs en Corporate Communicatiebureau gegroeid van 18 naar 27 medewerkers. 2012 zal wat dat betreft ook spannend worden.

Verder waren er tal van hoogte- en dieptepunten en opmerkelijke gebeurtenissen. Die kun je als vanouds hieronder lezen. En mocht je je vervelen en nieuwsgierig zijn naar wat ik in de zes eerdere jaren dat ik het bijhield allemaal gedaan heb, kijk dan even hier: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006 en 2005.

Boek
Congo – David van Reybrouck
22-11-1963 – Stephen King

Beste optreden
Paul McCartney in Stockholm

In 2011 bezochte landen:
01. Nederland (woonplaats)
02. België (Antwerpen)
03. Duitsland (doorreis, Keulen)
04. Frankrijk (Tour de France)
05. Azerbeidzjan (Campagnetraining geven)
06. Estland (vakantie)
07. Letland (vakantie)
08. Litouwen (vakantie)
09. Oostenrijk (3x: Alternatieve Elfstedentocht, skiën, doorreis)
10. Engeland (Londen, Liverpool)
11. Ierland (Dublin)
12. Marokko (Marrakech/Casablanca)
13. Bulgarije (Sofia)
14. Roemenië (Boekarest)
15. Verenigde Staten (Harvard/Boston/NY/DC/Baltimore)
16. Luxemburg (doorreis)
17. Italië (Dolomieten)
18. Spanje (doorreis, Madrid)
19. Portugal (Lissabon)
20. Malta (vakantie)
21. Cyprus (Cyprus Challenge)
22. Griekenland (vakantie)
23. Servië (Belgrado)
24. Bosnië (Sarajevo, Srebrenica)
25. Zweden (Stockholm)

Beste films:

Incendies
Drive

Slechtste film:
De Smurfen

Acteur:
Ryan Gosling

Sport:
Fietselfstedentocht (230km)
Alternatieve Elfstedentocht (100km)
Tour de France (o.a. Alp d’Huez)
Dolomieten (o.a. Fedaia)
Strand6daagse
Cyprus Challenge (o.a. halve marathon)
Skiën in Oostenrijk

Eten:
Viskraam bij het Binnenhof in Den Haag (broodje garnalenkroket!!)

Muziek:
The Beatles/Paul McCartney

Top 20 Beatles nummers
01. Things we said today
02. A day in the life
03. A hard day’s night
04. Blackbird
05. Magical Mystery Tour
06. I’ll Be Back
07. You’ve got to hide your love
08. Something
09. I’m Looking Through You
10. Eleanor Rigby
11. Sgt pepper’s Lonely Hearts Club Band
12. Yellow Submarine
13. The Night Before
14. Carry That Weight
15. What You’re Doing
16. Here Comes The Sun
17. We Can Work It Out
18. Love Me Do
19. I Saw Her Standing There
20. Penny Lane

TV:
Boss

Cabaret
Brigitte Kaandorp

Hoogtepunten
Motorrijbewijs halen
18.000 kilometer motor rijden (vanaf mei)
Op plek 75 eindigen in de Top 100 van stomste vrouwen van NL
Halve marathon uitlopen
Aan Harvard studeren
Een corrupte Servische agent om de tuin leiden

Dieptepunten:
Inbraak in mijn huis
Voedselvergiftiging op mijn verjaardag

Things I thought I’d never do:
150 films in de bioscoop zien in één jaar
25 landen bezoeken in één jaar
Indoor skydiven
Met een AK-47 en andere al dan niet semi-automatische wapens schieten
Links rijden!
Bij ja-knikkers in Azerbeidzjan letterlijk door de olie lopen
Toneelschool volgen
Op de vlucht zijn voor de politie
Tussen een grote vechtpartij in Casablanca springen in een poging dat op te breken
Een iPhone 4, iPad 2 en MacBook Air kopen
Opgeleid worden tot verkeersregelaar
Hostile Environment Security Training certificaat halen (eHEST)
Aan een derde boek werken (ik schreef een hoofdstuk in het boek Aan Mijn Jongere Ik)
Afgeperst worden door een corrupte politieagent in Servië (zie ook hoogtepunten)
(Advanced) Open Water PADI duikbrevet halen
Bijna beroofd worden van mijn iPhone in Marokko
Minister van Defensie Robert Gates in het Pentagon treffen
Een fietser aanrijden (nou ja, hij verloor de macht over het stuur in een afdaling en knalde tegen mijn auto op. Gelukkig zag ik het aankomen, waardoor ik mijn auto dwars kon zetten zodat de klap voor hem minder hard zou zijn. Dat hielp, alleen zijn wiel was krom. Maar het was wel schrikken..).

Beste website:
Motor Forum

Man van het jaar:
Doke Pelleboer

Vrouw van het jaar:
Elizabeth Warren (net als vorig jaar)

Quote van het jaar:
‘Tonight I can report to the American people and to the world that the United States has conducted an operation that killed Osama Bin Laden, the leader of Al Qaida and a terrorist who is responsible for the deaths of thousands of innocent men, women and children.’ (Barack Obama)

Media-optredens: 
BNR, Metro, De Paduaan, BNR, BNR, Radio 2, BNR, Radio Rijnmond, NOS Journaal op 3, Lokaal Bestuur, Lokaal Bestuur, NRC.Next, Metro, NRC, BNR, BNR.

Wat vergeet ik dit jaar weer allemaal?

This entry was posted in Films, In de media, Muziek, Politiek, Reizen, Verenigde Staten. Bookmark the permalink.

8 Responses to Hoogte- en dieptepunten van 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*