PvdA Congres: een verslag van binnenuit

Afijn. Na Wouter’s speech ging de vaststelling van de lijst weer verder. Er werd ook nog een poging gedaan om mij hoger te krijgen, maar dat was kansloos. Er was namelijk nog een andere tegenkandidaat en jarenlange ervaring met congressen leert dat de aanwezigen dan altijd voor de persoon kiezen die oorspronkelijk op die plek stond. Zo ook nu. Maar wel pleitte er eerst nog iemand uit Alkemade voor me. Iemand die ik niet eens kende. Na de stemming raakte ik met hem aan de praat. Ik kom natuurlijk uit Roelofarendsveen (gemeente Alkemade) en dat wist hij. ‘Ga je mee een biertje halen’, vroeg hij. En in de Veen zeg je geen nee tegen zo’n aanbod. Ondertussen ging de vaststelling van de lijst in de zaal gestaag door. Plek 58 -waar ik zelf op stond- kwam in de buurt. Maar de rij bij de bar was lang. Op de achtergrond hoorde ik ‘plek 55… plek 56…’. Precies op het moment dat er werd omgeroepen: ‘Plek 58, Kirsten Verdel, is vastgesteld’ kreeg ik het biertje in mijn handen. Mooi, dacht ik, en ik nam een slok. Vervolgens liep ik met in de ene hand een biertje en in de andere hand een prachtige rode roos de zaal weer in. Voor deze ene keer mocht dat wel, vond ik.

En vanmorgen weer aan de slag. Op het partijbureau stond een gigantische taart klaar, waarmee iedereen die het afgelopen weekend had gewerkt op het congres werd bedankt. De directrice van het partijbureau, Riet van der Zedde, gaf de aftrap, Michiel van Hulten en Wouter Bos namen ook even kort het woord om iedereen te bedanken. Wouter vertelde dat hij in een campagne natuurlijk voortdurend allerlei wensen heeft: een andere microfoon of stoel in een zaal, of er moet iets uitgezocht worden voor een debat. Hij hoeft maar te roepen en er komt een gigantisch apparaat achter hem in actie dat het voor hem gaat regelen. Het klonk bijna alsof hij vond dat hij het maar makkelijk had in de campagne. Wij weten natuurlijk wel beter, hij heeft een zware last en alle ogen zijn op hem gericht. Wat dat betreft vond ik eigenlijk dat hij nog met een te klein en bescheiden stukje taart de deur uitliep. Maar zo is Wouter.

Niet veel later kwam hij mijn werkkamer in, om even in stilte een tekst te kunnen lezen. ‘En, wat vond je van het afgelopen weekend?’, vroeg hij belangstellend. Ik vond het een prima weekend, gaf ik te kennen. We hebben duidelijk laten zien waar de PvdA voor staat nu. Een sterker, socialer, veiliger en leefbaarder Nederland.

En weg was Wouter weer, op weg naar zijn volgende afspraak. Nog 51 dagen. Op naar de 60 zetels! 🙂

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*