Robert F. Kennedy

Iedereen weet wie John F. Kennedy is. Maar om de een of andere reden zie ik mensen altijd met gefronste wenkbrauwen zodra het over zijn broer Robert Kennedy gaat. Onterecht, want ‘Bobby’ was wellicht net zo een geweldige president geweest als JFK. Of dat zo is zullen we echter nooit weten, want ook Bobby werd vermoord, tijdens zijn campagne voor het presidentschap, in een hotel in 1968. Eerder dat jaar werd ook Martin Luther King om het leven gebracht.

Vorig jaar werd de film ‘Bobby’ uitgebracht. Gemaakt door Emilio Estevez, de zoon van Martin Sheen. Talloze wereldberoemde acteurs speelden mee in deze film over de laatste dagen van Robert Kennedy’s leven. Om er een paar te noemen: Anthony Hopkins, Martin Sheen, Helen Hunt, Demi Moore, William H Macy, Ashton Kutcher, Laurence Fishburne, Emilio Estevez zelf, Sharon Stone, Elijah Wood, Harry Belafonte, Lindsay Lohan, Christian Slater… Toch kreeg de film niet de credits die het verdiende. Critici riepen dat niet alles echt zo gebeurd was. Maar dat was ook nooit de gedachte achter de film. Emilio wilde de gewone mensen laten zien die in de dagen in de aanloop naar de moord in het hotel werkten. Zijn film ging over hoop. Iets wat Amerika hard nodig had na de moord op Martin Luther King. Hoop, wat mensen dachten te vinden in RFK, niet zomaar de broer van…

De genoemde acteurs deden maar wat graag mee, omdat ze het idee hadden van iets unieks uit te maken. Dat was ook zo. En het was geweldig om te zien hoe deze sterren het stuk voor stuk voor elkaar kregen om doodgewone mensen te spelen. Bedienden in het restaurant van het hotel, bezoekers, gasten, een kapper. Fantastisch. Maar het beste van de film is Robert ‘Bobby’ Kennedy zelf. Je ziet hem meerdere keren in de film, en dat is telkens archiefmateriaal. Geen acteur. Het slot is fenomenaal. Je ziet het moment waarop Bobby wordt vermoord. En de chaos en ontluistering daarna. Maar wat je hoort, dat is waar het echt om draait. Je hoort namelijk Bobby zelf. Om precies te zijn: je hoort de speech die hij uitsprak op de dag dat Martin Luther King werd vermoord. Het is zonder twijfel een van de beste speeches ooit, en bijna onvoorstelbaar dat het in een paar uur geschreven moet zijn. Kijk en luister hieronder zelf maar mee.

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Mastodon