Te gast bij Radio 1’s Dit Is De Dag: Politici moeten voorbereid zijn op haattweets

Vorige week was ik kort te gast bij Dit Is De Dag op Radio 1, over bedreigingen die politici in Nederland ontvangen en hoe je daarmee om moet/kunt gaan. Het interview was van tevoren opgenomen en duurde ongeveer 15 minuten. Daaruit zijn ongeveer twee quotes in de uitzending terecht gekomen, maar zo gaat dat. 🙂

Wat ik in die 15 minuten onder andere vertelde was dat het aantal bedreigingen (dus echt strafbare feiten) jegens politici in Nederland al jaren toeneemt. In 2009 waren er nog 186 geregistreerde gevallen, in 2010 liep dat op naar 201, in 2011 waren het er 253 en in 2012 264. De cijfers van 2013 heb ik nog niet langs zien komen. Er is zelfs een speciaal team, het Team Bedreigde Policiti (TBP) dat alle bedreigingen behandeld.

Opvallend maar niet bevreemdend is dat een groot deel van de bedreigingen door minderjarigen wordt gedaan, die zich achteraf vaak verontschuldigen met de mededeling dat ze het allemaal niet zo bedoeld hadden. Tja. Ook wordt het grootste deel van de bedreigingen anoniem gedaan. Althans, dat denken de daders vaak. Toch wordt ongeveer de helft uiteindelijk geïdentificeerd.

Burgemeesters en wethouders worden het meest bedreigd, maar Geert Wilders is nog altijd de kampioen als het gaat om het aantal ontvangen bedreigingen.

De helft van de burgemeesters heeft in onderzoek aangegeven wel eens te maken te hebben gehad met agressie. Ook een groot aantal dus. Aboutaleb was daar twee weken geleden natuurlijk het meest recente voorbeeld van.

Afijn.. deze zaken zaten helaas allemaal niet in het item uiteindelijk, dus dan maar als tekst op mijn blog. Het item zelf is terug te luisteren op deze URL: Radio 1-fragment.

This entry was posted in In de media, Politiek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*