Vanavond: de Amerikaanse presidentsverkiezingen zoals we hem wilden zien…


Vanavond vindt het… nee… HET debat plaats tussen Hillary Clinton en Barack Obama. ‘Eindelijk’ zijn alle andere kandidaten weg, nu ook Edwards de handdoek in de ring heeft gegooid. The gloves are off, zou de gemiddelde commentator nu roepen, maar dat hebben we sinds vorig jaar al zo vaak gehoord, dat ik dat maar achterwege wil laten (ik heb overigens nog nooit een van de kandidaten met handschoenen gezien, maar dat terzijde). 😉

Obame versus Clinton is de strijd waar iedereen op zat te wachten. 1 tegen 1. Alsof het al 4 november is en de president gekozen wordt. En dat is misschien ook wel het geval. Super Tuesday (5 februari) kan zomaar een belangrijke (maar oke, waarschijnlijk geen beslissende) voorsprong opleveren voor een van de twee kandidaten. En daar de kans dat een Democraat de verkiezingen in november wint ook behoorlijk groot is, kun je wel stellen dat het debat van vanavond er echt toe doet.

Maar waarom mijn terughoudendheid over een beslissende voorsprong? Simpel: op Super Tuesday worden er bijna 1700 delegatieleden verdeeld bij de Democraten. In totaal zijn er ruim 4000 delegatieleden. Die delegatieleden kiezen in augustus op de Democratic National Convention officieel de kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De verdeling van delegatieleden bij de voorverkiezingen gebeurt via een systeem dat erop neerkomt dat de stemmen ongeveer naar verhouding worden verdeeld. Haalt Clinton 40% van de stemmen, dan krijgt zij naar rato ook 40% van de delegatieleden. Daar het verschil tussen Hillary en Barack niet heel groot zal zijn, zullen ze beiden veel delegatieleden binnen halen. En zo kan de strijd de komende maanden dus nog gewoon doorgaan. De vraag is of dat ook het geval zal zijn. De druk vanuit de DNC zal groot zijn om zo snel mogelijk met 1 kandidaat naar voren te komen. Dat is misschien ook de reden dat Edwards nu al uitgestapt is. Het leek er eerst op dat hij door wilde gaan tot aan de conventie, zodat hij daar de macht zou hebben om met zijn 15% delegatieleden de beslissing te kunnen leveren (kingmaker te spelen), maar die vlieger is uiteindelijk dus niet opgegaan.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *