Zaterdag Blokkade Maasdijk

HOEK VAN HOLLAND – Na de handtekeningenactie in de Hoek blokkeert de PvdA zaterdag de Maasdijk. Eerst de ontsluitingsweg, dan pas kan worden begonnen met de werkzaamheden.

Op minimaal een paar honderd betogers rekenen de initiatiefnemers van de ’actie Maasdijk’. Zaterdag vertrekt de groep actievoerders onder leiding van de Hoekse PvdA vanaf het station Hoek van Holland en baant zich langzaam een weg naar de Maasdijk, waar de weg voor ’korte tijd’ wordt afgesloten. De Hoek is het zat.

Eerder had de PvdA in de kustplaats al 2400 handtekeningen binnengehaald voor de snelle realisering van de tweede ontsluitingsweg. Eerst de weg, dan pas de werkzaamheden aan de Maasdijk, is het credo.

„En het houdt nog niet op. De handtekeningen lopen nog steeds binnen,’’ zegt actievoerder Dirk Tempelaar, naar eigen zeggen ’een kei in actie voeren’. „We moeten druk op de ketel zetten.’’ Het Hoogheemraadschap van Delfland wil de Maasdijk enkele maanden afsluiten voor werkzaamheden, funest voor de Hoek vinden de initiatiefnemers.

Het liefst ziet de PvdA zaterdag zo’n zevenduizend man, maar de verwachtingen blijven bescheiden. „Met de de huidige tijdgeest gaan mensen niet massaal op de barricaden,’’ zegt Paddy Roomer van de PvdA. De actie vindt bijval bij de ondernemers in de Hoek. Met hen is gesproken, zodat de overlast voor het bedrijfsleven minimaal is. Dirk Tempelaar: „We willen niet iedereen pesten.’’

Prominente PvdA’ers zoals Peter van Heemst en statenfractielid Kirsten Verdel hebben hun medewerking toegezegd. Roomer laat weten dat er eveneens versterking komt uit de Tweede Kamer. „We weten alleen nog niet precies wie.’’

Een advertentie in het huis-aan-huis blad moet de burgers van Hoek van Holland een zetje in de rug geven om mee te doen met het protest. „Het zijn allemaal nette mensen in de Hoek, die liever praten,’’ vindt Tempelaar. „Maar er is nog steeds geen oplossing,’’ verzucht Roomer.

De geopperde alternatieven zijn niet acceptabel. „Ik wil het niet op mijn geweten hebben als bijvoorbeeld iemand een hartinfarct heeft en de ambulance komt niet op tijd.’’ Of de oma die geen visite krijgt omdat de bezoeker er drie uur over doet om naar de Hoek te komen. „Nu moet Hoek van Holland eerst.’’ De eerdere tussenstand van de handtekeningenactie is door de Hoekse PvdA aan deelraadsvoorzitter Theo van Eijk meegegeven om de standpunten meer kracht bij te zetten in de gesprekken met het hoogheemraadschap, de provincie en gemeente Westland.

„Dat heeft niet geholpen. Er is nog steeds geen oplossing,’’ stelt Roomer.

Voor mensen die slecht ter been, zijn wordt zaterdag gezorgd. Zij zullen met een treintje worden vervoerd naar de actieplek, de afslag bij de Haakweg en de Maasdijk. De politie en overige hulpdiensten zijn ingeschakeld en de actie is aangemeld bij de burgemeesters van Rotterdam en Westland. „We hopen dat veel mensen met ons meedoen.’’

Bron: AD/RD.

This entry was posted in Politiek, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*