De NOS vindt doodseskaders ok?

Dit weekend had Teletekst een op zijn zachtst gezegd curieus bericht over de doodseskaders van de Filippijnse burgemeester Duterte (inmiddels aankomend president). Naar aanleiding van het feit dat Duterte de doodstraf weer in wil voeren schreef Teletekst dat er onder Duterte’s bewind als burgemeester ‘doodseskaders actief waren in de stad, die meer dan 1000 criminelen hebben gedood.’

Ik schreef naar de NOS het volgende:

Dat de NOS melding maakt van ‘criminelen’ is echt te zot voor woorden: het gaat om doodseskaders (wat jullie wel correct melden), die gewoon op straat mensen executeren. Vaak afslachten met messen. Zonder rechtszaak. Dat kan over criminelen gaan, maar ook over politieke tegenstanders of mensen die anderszins als lastig worden gezien. Dat is precies wat in de betere berichtgeving over Duterte wel netjes door journalisten wereldwijd wordt gemeld. Maar schrijven dat het om criminelen gaat is gewoon meegaan in het frame van die vent zelf, die echt zo geschift is als wat, als je daar meer dan drie minuten dingen over leest.

De NOS onwaardig.. ik hoor graag waarom de keus is gemaakt het woord ‘criminelen’ te gebruiken, lijkt mij een enorme blunder, en onterecht meegaan in het frame van een politicus.

Het antwoord kwam vandaag, van de eindredacteur van NOS Nieuws:

Beste Kirsten,

Dank voor je bericht. Voor wat betreft het gebruik van het woord criminelen kan ik niet anders dan je gelijk geven.

Daar had op z’n minst ‘vermeende’ voor moeten staan, al waren het echt niet allemaal heilige boontjes die ze aanpakten.
Of Duterte geschift is of niet, de Filipino’s maakt het blijkbaar niet uit want ze hebben hem per slot van rekening met een grote meerderheid tot president gekozen, juist vanwege zijn spijkerharde optreden.

Ik weet niet of ik nu moet huilen of lachen om het stukje ‘al waren het echt niet allemaal heilige boontjes die ze aanpakten.’

Zelfs al waren het criminelen, dan nog hebben mensen recht op een rechtszaak. Mensen zonder aanklacht of veroordeling met messen afslachten op straat is nooit goed. Ook niet als ze geen ‘heilige boontjes’ zijn.

 

CijIM49WEAAd015

This entry was posted in In de media, Politiek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*