FENOMENALE documentaire Jim and Andy

In 1999 kwam de film Man On The Moon uit, met Jim Carrey in de hoofdrol als de beroemde Amerikaanse komiek Andy Kaufman. Ik vind het tot de dag van vandaag een van de beste films die ik ooit heb gezien. Het is een krankzinnig verhaal, en Jim Carrey acteerde er waanzinnig goed in. Hij won er zelfs een Golden Globe voor. Voor iedereen die de film nog niet gezien heeft: ga kijken! Hij is tijdloos en weergaloos, en ontzettend vreemd. Vooral omdat het een waargebeurd verhaal is dat zo ongeloofwaardig is, dat je het je nauwelijks voor kunt stellen dat het echt zo gegaan is.

Nu, bijna twintig jaar later, is er iets geweldigs gebeurd: tijdens de opnames van de film blijkt er ook een cameraploeg (geleid door de voormalige vriendin van Andy Kaufman!!) rondgelopen te hebben die achter de schermen opnames maakte. Een soort ‘making of’. Die beelden lagen al die tijd te verstoffen. Nu zijn ze openbaar, in de Netflix documentaire Jim and Andy. Jim Carrey zelf blikt anno nu terug op de opnames, en er zijn veel beelden te zien van tijdens die opnames.

Echt, ik heb een aantal keer met open mond zitten kijken, of juist kei- en keihard lachend, in totale verbijstering over hóe geweldig Jim Carrey toen dus buiten de opnames om zijn rollen doorzette. Het is alsof je een film in een film zit te kijken. Het is echt fenomenaal, ik heb er bijna geen ander woord voor. Iedereen die Man On The Moon gekeken heeft MOET deze documentaire zien. Het is echt ge-wel-dig. Ik wil niet teveel spoilen, dus ga gewoon kijken en laat je verbazen.

Cijfer: een hele, hele dikke 10.

This entry was posted in Films, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*