Verhuizen: juni 2013 tips voor gas/elektriciteit, post en tv/internet/bellen

Ik ga verhuizen en moet dus 1001 dingen regelen. Vandaag heb ik me gestort op het regelen van een nieuwe energieleverancier en nieuwe internet- en televisieaansluitingen. Post was ook nog een dingetje. Voor mensen die toevallig ook op het punt van verhuizen staan en door de bomen het bos niet meer zien, hier mijn bevindingen en wat tips:

1. Post
Op PostNL.nl kun je je verhuizing eenvoudig doorgeven. De basisservice is gratis. Hierbij word je adreswijziging aan een aantal voor de hand liggende bedrijven en organisaties doorgestuurd. Dit zijn er echter minder dan ik dacht. Post door laten sturen kan ook, maar dat kost geld. Hoe langer je post wilt doorsturen, hoe duurder het is. Uiteindelijk heb ik via deze service maar aan vier (!) bedrijven mijn adreswijziging door kunnen geven. Tevens werd ik in de weken daarna helemaal platgespamd door allerlei bij PostNL aangesloten bedrijven. Daar heb ik me inmiddels weer van kunnen onttrekken. Hoewel er op mijn nieuwe adres al post van UPC schijnt te zijn, terwijl die nog van niets weten officieel. Kortom: weet je, doe het maar niet, die verhuis’service’ gebruiken.

2. Energie
Wat een gedoe is dat zeg… ‘even’ je energieaansluiting regelen in een nieuwe woning. Er zijn zelfs vergelijkingssites voor de vergelijkingssites. Er zijn ontzettend veel aanbiedingen te vinden en je wordt helemaal gek van alle prijzen voor verbruik die soms tot 4 cijfers achter de komma worden voorgerekend. En dan heb je vaste bedragen en variabele en tijdelijke aanbiedingen en hoog- en laagtarieven… Waar moet je nu écht op letten? Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt twee opties:
– Elk jaar opnieuw zeg je je aansluiting op en pak je tussen de 150-300 EUR jaarkorting op een nieuwe leverancier. Want dat kan. En er zijn ook mensen die dat doen. In dat geval moet je gewoon op bijvoorbeeld Gaslicht.com (een van de betere, overzichtelijkste sites) de goedkoopste kiezen met een vast tarief voor één jaar. Verder hoef je nergens op te letten dan.
– Of je kijkt op diezelfde site wat het jaarbedrag zou zijn ZONDER de korting. Dan zul je zien dat de nummers 6 of 7 uit de top 10 op lange termijn eigenlijk al goedkoper zijn.
LET OP: Vergeet niet zowel in je oude als je nieuwe woning de meterstanden te noteren!

In mijn voorbeeld was Energiedirect.nl momenteel verreweg de goedkoopste. Eneco was 100 EUR per jaar duurder. Maar zonder korting zou Eneco na dat eerste jaar goedkoper zijn, omdat hun energietarieven lager liggen. De vraag voor mij was dus: ga ik elk jaar opnieuw gedoe in met verhuizen, of betaal ik liever eenmalig wellicht iets meer dan zou hoeven, maar heb ik structureel gewoon een relatief laag bedrag? Ik heb gekozen voor dat laatste. Let wel: daardoor ben ik jaarlijks 100 EUR duurder uit dan zou hoeven, maar het scheelt dus wel gedoe.

3. Water
Als je je energieoverstap hebt geregeld, ben je er nog niet: vergeet niet ook aan het waterleidingbedrijf je adreswijziging door te geven. In mijn geval moest ik daarvoor bij Evides zijn. Let wel: je waterschapsbelasting wordt weliswaar automatisch via de GBA doorgegeven, maar de levering van je water zelf (en vooral dus de afrekening van de hoeveelheid daarvan) niet. Die moet je dus apart doorgeven, aldus Evides zelf op hun website.

4. Internet/tv/bellen
En dan nog internet, televisie en eventueel vaste telefonie. Hoewel.. vaste telefonie… mensen die dat nog hebben zijn 95+ of hebben een paar digitale revoluties gemist. Internet en televisie dus. Tegenwoordig hebben zelfs de meest basale internetabonnementen een snelheid waarmee je gewoon een tv-serie of film binnen kunt halen, dus daar hoef je nauwelijks op te letten, tenzij je verschrikkelijk ongeduldig bent. Voor televisie geldt het simpele adagium dat het basispakket met pakweg 30 zenders bij alle aanbieders gelijk is en dat je extra betaalt als je meer zenders in je pakket wilt. Ik was zelf op zoek naar een basispakket waar internet en televisie in zat. Lang verhaal kort: op dit moment, 15 juni 2013 dus, is Tele2 de goedkoopste en snelste. Bij een 2-jarig abonnement betaal ik het eerste jaar 15 EUR per maand en het tweede jaar 34,50 EUR per maand. Ter vergelijking: UPC en KPN kosten pakweg 40 en 43 EUR per maand. Dus zelfs nadat het goedkope Tele2-tarief vervalt, zijn ze nóg goedkoper. Het wordt dus Tele2. Ik ben benieuwd, want ik heb nog nooit een abonnement voor wat dan ook bij Tele2 gehad. Sorry UPC (tv) en KPN (internet), ik ga naar een ander…

5. Hypotheek
Oh ja, de hypotheek. Dat was al weer een tijdje geleden, maar is natuurlijk wel een relevante. Ook voor hypotheekvergelijkingen stikt het van de websites. Wat daar opvalt, is dat de Rabobank vaak ontbreekt, omdat in principe elke lokale Rabobank een eigen ding is. Maar de Rabobank heeft momenteel ook verreweg de laagste rentes. Ter vergelijking: op een vergelijkingssite was de goedkoopste in de top 10 voor 5 jaar vast een bank die 3,4% rekende. Ik betaal bij de Rabobank nu 2,9%. Dus dat.

Als er nog andere verhuisdingen zijn waarvoor tips welkom zijn, let me know. 🙂

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Verhuizen: juni 2013 tips voor gas/elektriciteit, post en tv/internet/bellen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*