ANP/Nu.nl – Verkiezingen VS naderen ontknoping


CHARLOTTE – Met de toespraak van Barack Obama op de Democratische conventie in Charlotte is de eindsprint ingezet naar 6 november, de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Obama en zijn rivaal Mitt Romney zullen vanaf nu hun standpunten herhalen, herhalen en herhalen.

De Nederlandse Kirsten Verdel was in 2008 stafmedewerkster van Obama. Ze keek donderdag op afstand mee naar de voordracht van de president. ”Een degelijke speech, maar niet groots en meeslepend”, oordeelt ze, net als veel Amerikaanse commentatoren.

Obama’s toespraak leek erg veel op de speech die hij in 2004 gaf tijdens de campagne van presidentskandidaat John Kerry, die het toen opnam tegen George W. Bush. Obama hamerde toen, net als nu, op eenheid en saamhorigheid in de Verenigde Staten. ‘Change’ kwam daar in 2008 bij. Maar voor dat laatste heeft de president meer tijd nodig, liet hij donderdag weten.

Opkomst
Volgens Verdel was de Democratische conventie dan ook niet bedoeld om een nieuw verhaal te vertellen, maar meer om iedere potentiële Obama-stemmer naar de stembus te krijgen. ”De grootste angst van de Democraten is een lage opkomst bij de voor Obama belangrijke groepen”, volgens Verdel.

Romney en Obama gingen vrijdag weer op verkiezingspad. De komende weken zullen ze hun eigen verhaal overal en uitentreuren herhalen. De belangrijkste momenten zullen de rechtstreekse debatten zijn. Een glansrijk optreden of een blunder zal terug te zien zijn in de peilingen.

Debat
Het eerste debat is pas op 3 oktober, maar de voorbereidingen daarop zijn al lang begonnen. Al begin juli berichtten Amerikaanse media dat Romney druk aan het oefenen was. Verdel kan er over meepraten. ‘Ze gaan absurd ver met de voorbereiding op elke mogelijke uitspraak.Niet alleen worden mogelijke tegenwerpingen van de tegenstander ingeschat, maar ook weer de tegenwerpingen die op het antwoord dáárop zouden kunnen komen.’ Volgens de Nederlandse, die in het debatvoorbereidingsteam van Obama zat, worden zo wel 4 tot 5 A4’tjes volgeschreven per onderwerp.

Dat Romney en Obama vooral herhalen en geen moment uit hun rol zullen vallen, betekent niet dat er geen vuurwerk is te verwachten. Daar zorgen de aanhangers en campagneteams wel voor. Die zullen geen middel of mogelijkheid schuwen om de tegenstander zwart te maken. Er valt bovendien echt iets te kiezen.

Economie
Het belangrijkste verschil zit in de aanpak van de nog altijd kwakkelende Amerikaanse economie. Obama wil overheidsinvesteringen in economie, onderwijs en duurzame energie. Romney’s oplossing bestaat, naast het terugbrengen van overheidsuitgaven en het willen uitbreiden van de Amerikaanse handel, vooral uit het verlagen van belastingen voor bedrijven. Een beetje vergelijkbaar met het debat in Nederland tussen PvdA, SP en de VVD.

In zijn speech van donderdag hekelde Obama de Republikeinen dan ook op dat punt: ”Alles wat ze te bieden hebben is hetzelfde recept als in de laatste 30 jaar. Overschot? Probeer een belastingverlaging. Tekort te hoog? Probeer nog een belastingverlaging”.

Twitter
De toespraak van Obama was hét gesprek van de dag in de VS. Over de Democratische conventie, #DNC2012, verschenen meer dan 9 miljoen tweets. Ondertussen liggen Romney en Obama bijna nek-aan-nek in de peilingen, hoewel Obama steeds een kleine voorsprong lijkt te hebben.

De race is bepaald niet gratis. Volgens cijfers van The New York Times heeft het kamp-Obama tot augustus meer dan een half miljard dollar campagnegeld besteed. Romney blijft wat achter, met bijna 400 miljoen.

Door: NU.nl/ David Davidson

8 september 2012


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *