De Volkskrant 25-02-2012 – Het PvdA-panel keurt Nebahat Albayrak

De fractieleden van de PvdA kunnen zich kandideren voor het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer. Wat zijn de sterke en zwakke punten? Wie maakt de meeste kans? Een speciaal panel van prominente PvdA’ers beoordeelt voor vk.nl alle kandidaten die zich aandienen. Vandaag: Nebahat Albayrak.

Elke kandidaat die fractievoorzitter – en politiek leider – van de PvdA wil worden, zal druk besproken worden. Op vk.nl gebeurt dit door een panel van prominente PvdA’ers die het Haagse klappen van de zweep kennen: oud-voorzitter van de PvdA Michiel van Hulten; oud-Tweede Kamerlid en PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst; en Kirsten Verdel, zij leidde diverse PvdA-campagnes en was lid van het stafteam bij de campagne van Obama in 2008.

Michiel van Hulten
Nebahat Albayrak is de Joop Zoetemelk van de PvdA. De eeuwige nummer twee; de hardwerkende knecht die zich ten dienste stelt van het team, de loyale adjudant van steeds weer een andere kopman. De grote belofte die er maar niet in slaagt definitief door te breken.

Maar ook Joop Zoetemelk won op een dag de Tour. Vijf jaar later was hij wereldkampioen. Waarom zou Albayrak hem dat niet nadoen? Net als Zoetemelk treedt zij alleen op de voorgrond als het nodig is. Doet dat dan met volle overgave en weet vrijwel altijd te overtuigen.

Er zijn de afgelopen jaren weinig politici zo zwaar en zo persoonlijk onder vuur komen te liggen als Albayrak. Eerst in de discussie over de Armeense genocide. Daarna toen Geert Wilders haar loyaliteit aan Nederland in twijfel trok. Ze bleef overeind en nam revanche met een sterke beurt als staatssecretaris van justitie. Ze bleek een oerdegelijk bestuurder, een ‘safe pair of hands’ die resultaat na resultaat boekte. Streng, maar rechtvaardig.

Nu komt ze weer in de schijnwerpers te staan. Ze heeft bewezen dat ze kan besturen en dat ze tegen een stootje kan. Ze is slim, charmant en een tikkeltje ondeugend. Maar heeft ze ook een duidelijk beeld van wat ze met Nederland en met de PvdA wil? Daar zal zullen de leden haar uiteindelijk op beoordelen.

Met Albayrak als kandidaat wordt de race leuker en minder voorspelbaar. Een Nederlandse premier van Turkse origine? Het zou een mooi signaal zijn aan de samenleving en aan Europa. En oh ja, ze is vrouw.

Peter van Heemst
Een hele opluchting: Nebahat Albayrak is nu ook kandidaat voor het voorzitterschap. Ze durft het, ze doet het. Iemand met zo veel politieke ervaring kan en mag niet langs de kant blijven staan als je club het heel erg moeilijk heeft. In 1998 maakten we als Rotterdamse 2e Kamerkandidaten kennis met elkaar: ik begon aan mijn 2e termijn. Zij was nieuwkomer. En het was direct duidelijk dat voor Nebahat niet Rotterdam maar het hele land het strijdtoneel zou zijn. Misschien dat ze ook daarom niet de overstap naar Rotterdam heeft willen maken: voor het lijsttrekkerschap en wethouderschap was ze in 2006 niet beschikbaar.

Nebahat is nieuwsgierig en leergierig. Ze kan ontspannen, zelfs wat ironisch uit de hoek komen. Maar als het moet is ze streng, duidelijk en niet van haar stuk te brengen. Ze heeft veel voor haar kiezen gekregen en dat heeft haar nooit merkbaar van haar stuk gebracht. Ze is er eerder sterker door geworden. Als vertrouweling van Wouter Bos werd ze staatssecretaris van Justitie en dat deed ze stukken beter dan veel van haar voorgangers en opvolgers: nooit kwam ze over asielzaken echt in grote politieke problemen.

Ze hoort zeker bij de meer sociaal- liberale vleugel van de Pvda. En ze is alle opzichten de tegenhanger van Hans Spekman. Haar kwetsbaarheid zit in de wat eenzijdige, vooral juridische, ervaring. Anno 2012 gaat de politieke strijd vooral over werk, euro en sociale zekerheid.

Kirsten Verdel
Nebahat Albayrak is de eerste vrouw uit de fractie die zich kandidaat stelt voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. En als mijn bron gelijk heeft is ze ook de énige vrouw die dat zal doen.

Wat meteen al voor Albayrak pleit is dat ze een schat aan ervaring heeft. Ze kwam in 1998 al in de Tweede Kamer en was staatssecretaris van Justitie in het kabinet Balkende IV. Nog voordat ze werd beëdigd diende de PVV een motie van wantrouwen tegen haar komst in, een unicum. De motie werd verworpen en Albayrak zette zich aan haar eerste belofte: het invoeren van het Generaal Pardon. De PVV kan alleen al daarom haar bloed nog steeds wel drinken, maar daar is ze niet bang voor.

Zowel in 2006 als 2010 stond Albayrak tweede op de PvdA-lijst. De stap naar de top lijkt klein, maar de laatste tijd is ze relatief onzichtbaar geweest. Dat komt mede doordat ze 9 maanden geleden een dochter heeft gekregen. Ze denkt nu de bal op te kunnen pakken en ziet zelf de sterke punten van de andere kandidaten in haar persoon verenigd: intellect, bevlogenheid en ervaring. Ze zal belangrijke partijstandpunten vooral feller, scherper en duidelijker naar voren willen brengen dan nu soms gebeurt. Zeker wat betreft hervormingen op de arbeidsmarkt, hypotheekmarkt en bijvoorbeeld de AOW.

Ondanks haar bekendheid weet het grote publiek nog relatief weinig over Albayrak. Ze is altijd een beetje een mysterie gebleven. Maar dat maakt haar kandidatuur uiteraard nog intrigerender…

  • Michiel van Hulten © ANP
    Michiel van Hulten © ANP
  • Peter van Heemst © ANP
    Peter van Heemst © ANP
  • Kirsten Verdel © ANP
    Kirsten Verdel © ANP
This entry was posted in Politiek and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De Volkskrant 25-02-2012 – Het PvdA-panel keurt Nebahat Albayrak

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*