78 films in de bioscoop in 2012

Voor het zevende jaar op rij houd ik bij hoeveel en welke films ik in de bioscoop heb gezien. Vorig jaar was mijn absolute record met maar liefst 150 films. Dat terwijl ik er in 2010 ‘maar’ 58 zag. 2009 was het dieptepunt, met slechts 47 stuks. In 2008 waren het er nog 123, toen mijn record (zie hier voor de lijst). In 2007 zat ik op exact 100 (zie hier), in 2006 zag ik ook nog steeds 61 films in de bios (helaas geen overzicht van).

2012 werd nogal ingewikkeld. Doordat ik al op 2 januari een hernia cadeau kreeg was het een groot deel van het jaar niet of nauwelijks mogelijk om naar de bioscoop te gaan, simpelweg omdat twee uur zitten erg pijnlijk kon zijn. Mede daarom kom ik dit jaar slechts op 78 films, maar… daar moet ik dan ook nog bij zeggen dat ik veel gesmokkeld heb met films die ik gewoon thuis heb gekeken. Ik vind dat die dit jaar bij wijze van uitzondering mee mogen tellen. Normaal gesproken reken ik die juist NIET mee. En van de films die ik wel in de bios zag, herinneren sommige van mijn kijkgenoten zich waarschijnlijk minder van de film dan van het feit dat ik tijdens de film stond of zelfs op de grond lag. Veel thuisbios dus en 2012 geeft daardoor een wat vertekend beeld. Excuses daarvoor.

2012 was overigens net als 2011 een re-de-lijk filmjaar. Twee films vond ik goed genoeg om twee keer te zien: Intouchables (wie die film nog steeds niet gezien heeft is echt een lampenkap) en Skyfall (wat ik van tevoren niet had verwacht). Extremely Loud & Incredibly Close, de verfilming van het prachtige boek van Jonathan Safran Foer, gooide ook hoge ogen, net als het hilarische en ontroerende Seeking A Friend For The End Of The World (premisse: ‘Mededeling: de wereld vergaat over drie weken, HAVE FUN’ -en daarna begint het verhaal). Onverwacht goed waren Life of Pi (prachtig verhaal, geweldige beelden) en End of Watch (op papier een standaard politie-achtervolgings-actiefilm, in de praktijk een waanzinnig mooi geacteerd drama). Ook staat mijn lijst vol met documentaires, waarvan Money For Nothing een soort opvolger is van Inside Job (net zo goed) en Kisangani Diary me wekenlang liet stuiteren. Dat is nota bene een documentaire die al jaren oud is. Waarom het stuiteren? Heel kort samengevat: een journalist rijdt met een trein naar het oosten van Congo. Die trein rijdt voor het eerst sinds tijden. Onderweg komen ze een groep van ongeveer 100.000 vluchtelingen (Hutu’s uit Rwanda) tegen, die praktisch geen water, voedsel of medicijnen hebben. De trein keert terug om hulp te halen. De hulptrein die daarna terugkeert, zit vol met hulpgoederen en mensen van hulporganisaties. 2500 kinderen gaan met de trein terug, 22.000 mensen worden met een luchtbrug geëvacueerd. Maar dan komt het: de beveiligers die met die trein mee reisden, blijken spionnen te zijn van de Tutsi’s, die op jacht zijn naar de daders van de genocide in Rwanda. Zodra de hulptrein weg is, seinen zij de locatie van de vluchtelingen door naar de RPF van Paul Kagame, de man die we vooral kennen als de held die de genocide stopte die 800.000 Tutsi’s het leven kostte en die nu president is van Rwanda. Wat je misschien niet wist is dat diezelfde man verantwoordelijk voor het opjagen en afslachten van in totaal 300.000 Hutu’s in Rwanda en Congo ná die genocide. Het vluchtelingenkamp uit deze documentaire is daar een verschrikkelijk voorbeeld van: de overige 80.000 mensen in het kamp worden afgeslacht. En bijna niemand die dat verhaal kent.

Afijn… er staan meer van dat type documentaires in het lijstje dit jaar. En dus ook nog een hele stapel ‘reguliere’ films. Veel dertien-in-een-dozijnfilms, waar Hollywood tegenwoordig in grossiert. Maar af en toe dus een pareltje, ze zijn er nog…

9 Intouchables (2x)
9 Skyfall (2x)
9 Extremely Loud & Incredibly Close
8 Seeking A Friend For The End Of The World
8 End Of Watch
8 Money For Nothing
8 Lektionen In Finsternis
8 Kisangani Diary
8 Enjoy Poverty
8 Fight Like Soldiers, Die Like Children
8 Life of Pi
7 The Girl With The Dragon Tattoo
7 Perfect Sense
7 Nowhere Home
7 Shadows Of Liberty
7 Give Us The Money
7 The Muppet Show
7 Project X
7 Argo
7 The Company Men
7 The Descendants
7 The Perks Of Being A Wallflower
7 John Carter
7 The Dictator
7 The Avengers
7 Ice Age 4
7 Woody Allen: A Documentary
7 The Best Exotic Marigold Hotel
7 The Amazing Spiderman
7 The Double
7 Detachment
7 Looper
7 Savages
7 Jagten
7 I Want My Money Back
6 Fallen City
6 Flight
6 Bahrain, The Forbidden Country
6 The Suffering Grasses
6 Wrong Time, Wrong Place
6 Amour
6 The Chosen Ones
6 The Ridge
6 Who Will Be A Guhrka
6 De Marathon
6 Propaganda
6 Hugo
6 From Rome With Love
6 Ted
6 The Angel’s Share
6 The Campaign
6 Killing Them Softly
6 Madagascar 3
6 Moonrise Kingdom
6 The Dark Knight Rises
6 Headhunters
6 Prometheus
6 Men In Black 3
6 Take Shelter
6 Battleship
6 Wrath of the Titans
6 The Artist
6 Chronicle
6 The Hunger Games
5 The Expendables 2
5 Reportero
5 The Grey
5 God Bless America
5 Dredd
5 Total Recall
5 Iro Dreams Of Sushi
5 Contraband
5 Cloud Atlas
5 Haywire
5 Iron Lady
4 Living/Building

This entry was posted in Films and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 78 films in de bioscoop in 2012

  1. Pingback: 18 films in de bioscoop in 2018 | Kirsten Verdel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*