Hoogte- en dieptepunten van 2012

Voor de achtste keer blik ik op mijn blog op 31 december terug op mijn jaar. En wat een jaar was dit zeg, pfff… Ik had me voorgenomen om de Kilimanjaro te beklimmen en mijn eerste marathon ooit te lopen, maar al op 2 januari gingen die dromen aan diggelen: ik merkte op 2 januari dat ik wat last had van mijn rug en een dag later was dat al zo erg dat ik me afvroeg wat er aan de hand was. Om een héél lang verhaal een stukje korter te maken: ik bleek een hernia te hebben en die overheerste vervolgens mijn hele jaar. Ik hield het nog enkele weken vol, maar eind januari kwam ik definitief ziek thuis te zitten. Of beter gezegd: liggen, want zitten was meestal te pijnlijk.

Een lange strijd met pijnstillers, artsen, onderzoeken, ziekenhuizen en eindeloze lijsten met tips en adviezen volgde, wat in de zomer eindelijk enig effect leek te sorteren: een fysiotherapiebehandeling bij het sportmedisch centrum in Rotterdam leek aan te slaan. Maar het ging weer helemaal mis toen de pijnpoli van het Park MC met het lumineuze idee kwam om een prik met corticosteroiden in mijn rug te zetten om het herstelproces te versnellen. Bam, daar ging ik: terug naar af… de pijn kwam weer in alle hevigheid terug en alle voortgang die we hadden geboekt was teniet gedaan. Enkele maanden later kwam er zelfs nog een nieuw probleem bij: doordat ik al het hele jaar (automatisch) anders bewoog om mijn rug te ontlasten, was mijn linkerheupspier verkort, wat tot een nieuwe zenuwontsteking leidde. Die veroorzaakte immense pijn. Na weer een ándere fysiotherapiebehandeling ben ik daar nu ongeveer van af. De hernia wordt hopelijk in 2013 definitief de nek omgedraaid. Het is nu wel genoeg geweest!

2012 was al met al dus nogal anders dan anders. Ik kon niet hardlopen en nauwelijks reizen. Gelukkig bleken fietsen, schaatsen en motorrijden juist ontlastend te zijn voor mijn rug (in alle drie die gevallen is je rug licht gebogen, waardoor de hernia de zenuwbaan net iets minder aantikt), dus dat redde me van de Totale Verveling. En zo kon ik bijvoorbeeld nog wel wielrennen in de Ardennen. Een pijnlijke maar tevens geweldige reis naar Washington DC waar ik maandenlang tegen op had gezien maakte ik gelukkig wel (waardoor ik net als vier jaar geleden na Obama’s overwinning bij het Witte Huis stond!), evenals een slotakkoord met mijn enige echte vakantie dit jaar, in Cuba. Vraag me niet naar de vliegreis, maar de warmte maakte veel goed! Sowieso, mijn reislijst telt dit jaar nog wel wát landen, maar dat is ook wel met enige fantasie. Sommige landen heb ik slechts aangetikt (tussenlanding in Mexico, twee meter door Luxemburg lopen bij het drielandenpunt) en ik tel zelfs Nederland mee, maar ja, ik moet toch wat om dit jaar nog wat te laten lijken… Zonder mijn motor was ik sowieso praktisch nergens gekomen dit jaar (want autorijden deed p.i.j.n.)!

Ik las dit jaar ook iets meer boeken dan normaal, bezocht een handjevol concerten en wist toch nog wat bioscoopfilms te bezoeken (wel talloze minder dan andere jaren) en achter de schermen is er al helemaal veel gebeurd, maar daarover horen jullie in 2013 pas meer.

Hieronder zoals elk jaar het lijstje hoogte- en dieptepunten van 2012. De jaaroverzichten van voorgaande jaren kun je vinden door hier te klikken: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011.

Boek
Congo – David van Reybrouck
Dit Zijn De Namen – Tommy Wieringa
Loopgek – Wim Derksen
23-11-1963 – Stephen King
De Wind Door Het Sleutelgat – Stephen King
Einstein in 3 minuten – Paul Parsons

Twitteraar van het Jaar
@JochemMyjer

Beste nummers
Skyfall – Adele (James Bond)
See Me, Feel Me / Listening To You – The Who (OS2012)
Symphony No. 4 – Robert Schumann (versie 1851, uitvoering Berliner Philharmoniker 1953)

Optreden
Pearl Jam – Ziggo Dome
Paul McCartney – Ahoy (dankzij hernia wel einde gemist)
Kees van Hondt – Lowlands

In 2012 bezochte landen
01. Nederland (woonplaats)
02. België (Antwerpen, Ardennen, Sean Kelly Classic)
03. Verenigde Staten (Washington DC)
04. Cuba (Varadero, Havana, Trinidad)
05. Mexico (vliegveld van Cancun)
06. Luxemburg (Drielandenpunt)

Beste films
Intouchables
Skyfall

Slechtste film
Living/Building

Beste Acteur
Michael Peña

Sport
Sean Kelly Classic in de Ardennen
Wat uurtjes op mijn hometrainer
Een paar keer schaatsen

Eten
Pasta Genova (Rotterdam)

TV
The Walking Dead
Borgen
Game Of Thrones
Breaking Bad
The Daily Show
Colbert Report
Top Gear
Toren C
Expeditie Robinson

Cabaret
04-08-’61 – Erik van Muiswinkel
Alles Komt Goed – Najib Amhali

Hoogtepunten
Obama en Warren verkozen
JR
Reünie Gerardusschool
Volkskrantreis
Tourcafé
Bezoek kamp Westerbork

Dieptepunten
Hernia
Flevonice dicht
Neil Armstrong overleden
Edith Mastenbroek overleden
Ruggenprik
Diclofenac, paracetamol, ibuprofen, tramadol
Fysiotherapeuten, neuroloog, neurochirurgen, huisartsen, pijnpoli, MRI-centrum, etc..
Duiven

Slogan
Making A Better Tomorrow, Tomorrow – Stephen Colbert

Things I thought I’d never do
Een jaar lang met een hernia rondlopen
Een auto achtervolgen op mijn motor in een high speed chase
Een speech schrijven -en geven
Gitaar leren spelen
Sollicitatiegesprekken afnemen bij een bedrijf waar ik niet voor werk
Reünie van de familie Kraan
Voorspellen dat Obama zou winnen 😉
Golfen
Jan Peter Balkenende ‘We Are The Champions’ zien zingen bij het Witte Huis
Jan Terlouw ontmoeten
Mijn motor wéér om laten vallen

Beste website
bol.com

Man van het jaar
Degene die mij Boris gaf!

Vrouw van het jaar
Hillary Clinton

Besluit van het jaar
Project X

Dag van het jaar
5 maart

Quotes
Stephen Colbert: ‘Hey pope, you know what else is not in the bible? The pope.’
@AltenaB ‘Kirsten Verdel is de enige ter wereld die beweert dat Obama met gemak wint….’

Media-optredens
Een Vandaag, SBS Shownieuws, Volkskrant, Volkskrant, Eindhoven FM, Volkskrant, Lokaal Bestuur, Volkskrant, Volkskrant, Volkskrant, AD, Radio 1, Lokaal Bestuur, Wereldomroep, NRC.next, Volkskrant, Volkskrant, Radio 1, Lokaal Bestuur, Volkskrant, American Studies Herald, AD, Radio Rijnmond, Lokaal Bestuur, NRC.next, TV Rijnmond, Hier In De Regio, Volkskrant, Lokaal Bestuur, Volkskrant, Editie NL, AD, VRT Radio 1, Volkskrant, Telegraaf, Editie NL, WNL, Radio Rijnmond, Volkskrant, Volkskrant, ANP/Nu.nl, Volkskrant, AD, Volkskrant, Radio Rijnmond, Joop, RTL Z, SBS Shownieuws, VRT Radio 1, Een Vandaag, Lokaal Bestuur, Lokaal Bestuur, Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, TV Rijnmond, VARA-Gids, RTL Boulevard, BNR

Vergeet ik nog iets in het jaaroverzicht? Let me know!

This entry was posted in Films, In de media, Muziek, Politiek, Reizen, Verenigde Staten and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hoogte- en dieptepunten van 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*